Annons
Nyheter

Judiska pilgrimer i Ukraina trotsar kriget

Tusentals ortodoxa judar har i år åter samlats i staden Uman i centrala Ukraina i samband med det judiska nyåret, rosh hashana. Pilgrimerna har varnats för att resa till platsen på grund av Rysslands krig mot Ukraina.
Ukraina • Publicerad 17 september 2023
Trots varningar har tiotusentals ortodoxa judar rest till Uman i Ukraina i samband med det judiska nyåret.
Trots varningar har tiotusentals ortodoxa judar rest till Uman i Ukraina i samband med det judiska nyåret.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
En ortodox jude ber vid rabbin Nachman av Breslovs gravsten i Uman.
En ortodox jude ber vid rabbin Nachman av Breslovs gravsten i Uman.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukrainska myndigheter höjde säkerheten inför årets judiska högtid, samtidigt som man uppmanat pilgrimer att lyssna på varningarna. Högtiden, som varar från fredag till söndag, har samlat över 30 000 deltagare.

– Det finns restriktioner som pilgrimerna måste acceptera om de vill komma till Ukraina. Dessa är desamma som gäller för ukrainska medborgare, säger Iryna Rybnytska, föreståndare för det historiska kulturcentret i Uman.

Annons

Uman har varit en vallfärdsort för ortodoxa judar i över 200 år. Troende från hela världen reser till platsen för att hedra rabbin Nachman av Breslov – grundare av en gren inom chassidismen – som begravdes där efter sin död 1810.

Såväl USA som Israel har uppmanat sina medborgare att inte resa till Uman för rosh hashana.

Joseph Libermensch, 53 år och från Jerusalem, har rest via Polen och åkt bil i tio timmar från gränsen.

– Vår familj har rest till Uman i över hundra år, och inget krig kan stoppa oss, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons