Annons
Nyheter

Försenat vårbruk och trög start för växtligheten

Den kalla och blöta våren har försenat vårbruket en till två veckor i mellersta och södra Sverige. Vallar och höstsådd kommer inte i gång och på flera håll är vårsäden ännu inte i jorden.
Jordbruk • Publicerad 12 maj 2021
I södra Sverige är vårsådden i stort sett klar. Men kyla och regn har försenat vårens odlingssäsong. Arkivbild.
I södra Sverige är vårsådden i stort sett klar. Men kyla och regn har försenat vårens odlingssäsong. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Lantbrukare i stora delar av landet är försenade med årets odlingssäsong, visar en lägesrapport från Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

I de nordliga regionerna ligger snön fortfarande kvar på flera håll. Men kommer värmen som utlovat de närmsta två veckorna räknar LRF med att även bönderna norröver ska få årets grödor i jorden.

Annons

I framför allt de mellersta men även i de södra delarna av landet är vårbruket försenat på grund av kyla och regn som präglat april och inledningen av maj. Från norra Uppland rapporteras att vallen – gräset som ska bli djurfoder – inte börjat växa och att delar av höstsådden frusit så att jordbrukarna tvingats så om.

Att kylan försenar vallskörden vittnar man också om från Gotland och Jönköping. I Värmland har stora delar höstsådden frusit sönder.

En utmaning i Västra Götaland är att temperaturskillnaderna mellan varma dagar och kalla nätter gjort att grödorna börjat växa dagtid och sedan blivit extra känsliga för nattens kyla.

I region Örebro har höstgrödorna klarat sig bättre. Men det man sått nu i vår växer ännu inte.

Trots svårigheterna är det fortfarande så pass tidigt på säsongen att det finns stort hopp om att kunna få en bra skörd under årets odlingssäsong. Gemensamt för alla regioner är tron på en växtexplosion när den utlovade vårvärmen nu drar in.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons