Annons

Kalla om satsningen: Har gjort förändringar

Charlotte Kalla satsar mot skid-VM i tyska Oberstdorf i vinter.
Och stjärnan kommer att göra det med ett nytt upplägg.
Skidor • Publicerad 15 april 2020
Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Redan tidigt under säsongen kände Charlotte Kalla att hon hade kunnat göra saker annorlunda. Men för att få åkningen att lossna var hon tvungen att vara "här och nu" och därmed tillät hon sig själv inte att plocka upp bitarna.

Knepet att gömma tankarna för sig själv fungerade inte.

Annons

– Jag hade siktat högre än vad jag placerade mig, säger hon.

– Det har varit ganska frustrerande att inte få till flytet. Mina stora mål var Tour de Ski och Ski Tour, och där gick det verkligen inte som jag hade hoppats.

"Besvikelse"

Tre gånger under världscupsäsongen slutade Kalla bland de tio bästa i individuella lopp. Tremilen i Holmenkollen blev hennes bästa resultat, då hon slutade fyra.

– Man hoppades på att nu kommer det att lossna men så fick man packa väskan med besvikelse och tänka: "nä, men kanske nästa gång”. Det var svårt att ha jättestor tilltro till sin egen förmåga.

I dag är situationen en annan.

Nu har Charlotte Kalla plockat fram bitarna som hon tänkte på under säsongen, bollat med tränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson och landat i en nyfikenhet kring vad förändringarna kan leda till för resultat.

Därför satsar 32-åringen vidare – och siktar på skid-VM i tyska Oberstdorf i vinter.

Och hon kommer att göra satsningen med ett annat upplägg än under tidigare försäsonger, där huvudmålet är att bli mer sparsam i åkningen.

– Det handlar om att åka billigare, åka snabbare till en billigare kostnad, säger hon.

"Helheten"

TT: Vad behöver du främst skruva på för att bli mer ekonomisk?

Annons

– Det är svårt att säga om det är det här intervallpasset som kommer att göra susen. Det är att se till helheten, säger Kalla och förklarar att det bland annat handlar om kvalitetspass av olika slag och vilket tempo dessa har samt styrketräningsupplägg.

– Det som jag ska få ut tekniskt börjar i gymmet med rörelse, aktivering och styrketräning, som ska syfta till att få ut max. Det ska finnas så få begränsningar som möjligt.

TT: Hur kommer det här att märkas i din åkning?

– Förhoppningsvis att jag har en högre lägstanivå när jag går in i säsongen och att formtoppen kommer till VM i Oberstdorf.

"Håller tummarna"

Med det nya upplägget tror Charlotte Kalla att kroppen ska svara bättre än vad den gjorde i fjol, att hon kan hitta tillbaka till känslan som hon har haft under tidigare säsonger.

– Jag hoppas och håller tummarna att kroppen ska vara mer lättstyrd i år, för det har varit mycket att jag har fått bromsa för att känna ”nu känns det som att jag är på banan igen, nu kan jag gasa på”… Det var så sedan jag drog i gång med försäsongsträningen i maj, säger hon.

– Från att ha varit van vid att min kropp är som en klocka. Att jag vet hur den svarar. Jag är pigg fram till midsommar, sedan kan jag bli lite mer sliten fram till augusti och om jag får lite återhämtning i träningen så kan jag dunka på under hösten och följa den röda tråden. Så har det inte varit i år.

TT: Så det gäller att hitta balansen?

– Ja, och jag tyckte att vi försökte styra kroppen även i år men jag har stor förhoppning om att vi har hittat bitar som kan ha felat under försäsongen.

Fakta: Charlotte Kalla

Född: den 22 juli 1987 i Tärendö.

Klubb: Piteå Elit.

Bor: Sundsvall.

Främsta meriter: OS: 3 guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 silver; VM: 3 guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 silver, 4 brons. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet 2014.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons