Annons
Nyheter

Källor: Nytt kärnenergiavtal med Iran nära

I skuggan av Rysslands invasionskrig mot Ukraina har förhandlingarna om ett nytt kärnenergiavtal med oljelandet Iran tagit fart.
Tidigt nästa vecka hoppas förhandlare att en slutlig uppgörelse är på plats.
Iran • Publicerad 4 mars 2022
Det internationella atomenergiorganet IAEA:s chef Rafael Grossi hoppas snart ha en uppgörelse med Iran klar inför en resa till Teheran.
Det internationella atomenergiorganet IAEA:s chef Rafael Grossi hoppas snart ha en uppgörelse med Iran klar inför en resa till Teheran.Foto: Lisa Leutner AP/TT

"Vi är väldigt nära en uppgörelse. Nu måste vi ta några sista steg", skriver den brittiske chefsförhandlaren Stephanie Al-Qaq på Twitter.

Inför ett besök i Teheran i helgen säger det internationella atomenergiorganet IAEA:s chef Rafael Grossi att han nu ser det som möjligt att återuppliva 2015 års kärnenergiavtal, vilket bland annat kan öppna upp för Iran att börja exportera olja till väst igen.

Annons

Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian säger på fredagen att han är beredd att resa till Wien om en uppgörelse blir klar, skriver AFP.

Österrikes förbundskansler Karl Nehammer säger att han fått signaler från Ryssland om att "den ryske utrikesministern Sergej Lavrov kommer att delta" i ett möte om en uppgörelse kommer till stånd.

En av de sista knäckfrågorna

Vid förhandlingsbordet sitter förutom Iran även delegationer från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina. USA deltar aktivt, men på distans, i förhandlingarna.

Det ryska sändebudet Michail Uljanov bedömer att en uppgörelse kan vara klar de närmaste dygnen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Andra förhandlare räknar med att avtalet kan vara färdigt att skriva på tidigt nästa vecka.

Enligt tidningen The Wall Street Journal är USA:s sanktioner mot Irans revolutionära garde – stämplade som en terrororganisation – en av de sista stora knäckfrågorna.

Saeed Khatibzadeh, talesperson för Irans utrikesdepartement, säger att det nu krävs en extra ansträngning för att få ett nytt avtal klart.

"Ingen kan säga att uppgörelsen är klar förrän alla utestående frågorna är lösta", skriver han på Twitter.

Befarar att Iran vill utveckla kärnvapen

IAEA-chefen Grossi har för sin del även ställt krav på en utredning av odeklarerat kärnbränsle som påträffats i Iran.

Syftet med avtalet är att i utbyte mot handel få insyn och kontroll över Irans kärnenergiprogram, som väst befarar siktar på att ta fram kärnvapen. Iran förnekar från sin sida detta.

Enligt en konfidentiell rapport från IAEA hade Iran den 19 februari 33,2 kilo uran som var anrikat till 60 procent, vilket kan jämföras med 17,7 kilo så sent som i november. Iran beräknas behöva 40 kilo uran anrikat till 60 procent för att kunna bestycka kärnvapen.

I det kärnenergiavtal som diskuteras tillåts Iran ha 202,8 kilo uran, men med en anrikningsgrad på 3,67 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons