Annons

Källor: Rysk militärtopp undkom attack

Rysslands högste uniformerade militär, generalstabschefen Valerij Gerasimov, uppges med nöd och näppe ha undkommit en ukrainsk attack i lördags.
Hundratals ryska soldater och en lägre general ska ha dödats i attacken.
Ukraina • Publicerad 2 maj 2022
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu till höger, bredvid Valerij Gerasimov på en bild från 27 februari.
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu till höger, bredvid Valerij Gerasimov på en bild från 27 februari.Foto: Aleksej Nikolsky/AP/TT

Valerij Gerasimov, armégeneral och förste vice försvarsminister, ska ha besökt en ledningscentral i Izium sydöst om Charkiv i lördags, enligt en ukrainsk och två amerikanska källor, rapporterar The New York Times.

Ukrainsk underrättelsetjänst ska ha snappat upp uppgifter om besöket och attackerat skolbyggnaden, som fungerade som stab för de ryska luftburna styrkorna och för den andra kombinerade armén. Då ska Gerasimov redan ha hunnit lämna lokalerna, men 200 soldater och en lägre general dödades, säger en av källorna till tidningen.

Annons

Att en så högt uppsatt militär ledare besöker fronten är ovanligt, skriver tidningen.

Tankesmedjan ISW tonar ned tidningens uppgifter om att besöket skulle vara ovanligt och säger att det antagligen rörde sig om en inspektionsrunda av slagfältet (BFC).

"Befälhavare, till och med högre befäl, genomför ofta sådana BFC i viktiga områden för att få en bättre konkret och specifik uppfattning om situationen och – än viktigare – av moralen och förmågan hos de individer och enheter som verkar där", skriver ISW.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons