Annons
Nyheter

Källor: Stora framsteg i brexitsamtal

Ett genombrott har skett i brexitförhandlingarna, uppger EU-källor för The Guardian.
Det handlar om fiskerättigheter, en av de stora stötestenar som hittills hindrat framsteg under samtalen.
Brexit • Publicerad 6 december 2020
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier då han lämnade hotellet i London i lördags.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier då han lämnade hotellet i London i lördags.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Enligt tidningens källor har parterna så gott som enats om villkoren för rätten för EU-länder att använda fiskevatten inom den brittiska ekonomiska zonen, där övergångsregler ska gälla under en period på mellan fem och sju år.

Även Sky News EU-källor talar om "markanta framsteg", men citerar också en regeringskälla som säger att "Ingenting nytt åstadkommits".

Annons

I fredags tog förhandlingarna paus, men efter ett telefonsamtal mellan premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen möttes EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och hans brittiske motpart David Frost i Bryssel igen.

Om parterna inte skulle komma överens om helheten väntar ett avtalslöst läge efter nyår, med svåröverskådliga konsekvenser. Från brittisk sida kommer försäkringar om att London inte räds en så kallad hård brexit. En majoritet av ministrarna står bakom premiärministern om han kommer till slutsatsen att ett avtal inte ligger i Storbritanniens intresse, skriver The Times.

"Britterna redo"

Jordbruksminister George Eustice säger till Sky News att landet vidtagit omfattande förberedelser för ett avtalslöst läge och är redo att gå vidare med de planerna om det är vad som återstår.

– Vi arbetar vidare med förhandlingarna tills det inte längre finns någon mening med det, säger han.

Irlands utrikesminister Simon Coveney tvivlar på att britterna verkligen är villiga att tacka nej till ett avtal.

– Det är mer sannolikt att att nå ett avtal än motsatsen, säger Coveney till irländska Sunday Independent.

Fisket en knäckfråga

Boris Johnson och Ursula von der Leyen skrev i ett gemensamt uttalande efter lördagens samtal att "betydande skillnader" kvarstår i tre avgörande frågor: konkurrensregler, hur avtalet ska regleras och fiske.

Men nu tycks alltså frågan om fiske vara på väg att lösas.

I synnerhet Frankrike har drivit på för att fiskare från EU ska ha fortsatt tillgång till brittiska fiskevatten. Frankrikes EU-minister Clément Beaune sade i en intervju för Journal du Dimanche att Frankrike är medvetet om att tiden med full tillgång till den brittiska fiskezonen är över.

– Men vi behöver långsiktig tillgång. Britterna kan inte få full tillgång till EU:s inre marknad och utesluta fisket, sade Beaune.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för företag och allmänhet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons