Annons
Nyheter

Källor: Talibangräl i presidentpalatset

Ett bråk har brutit ut mellan ledare för olika falanger av talibanrörelsen om fördelningen av makten i den nya regeringen, uppger högt uppsatta talibaner för .
Afghanistan • Publicerad 15 september 2021
Mulla Abdul Ghani Baradar (mitten) ska enligt uppgifterna ha varit en av de grälande. Arkivbild.
Mulla Abdul Ghani Baradar (mitten) ska enligt uppgifterna ha varit en av de grälande. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Bråket ska ha brutit ut i presidentpalatset i huvudstaden Kabul. Förutom maktfördelningen ska det även ha handlat om vilken falang som gjort mest för att säkra övertagandet av landet i augusti.

Enligt en källa grälade biträdande ledaren Mulla Abdul Ghani Baradar och flyktingminister Khalil ur-Rahman Haqqani, samtidigt som deras anhängare bråkade med varandra.

Annons

Mulla Abdul Ghani Baradar uppges ha argumenterat för att talibanernas framgångar till stor del nåtts genom hans och andras diplomati, medan anhängare till det hårdförda Haqqani-nätverket anser att framgångarna kom som en följd av strider.

Baradar var den första talibanledare som kommunicerade direkt med USA:s president, genom ett telefonsamtal med Donald Trump i fjol.

Haqqani-nätverket har kopplats till några av de mest våldsamma attackerna i Afghanistan de senaste åren och har av USA stämplats som en terrororganisation. Nätverkets ledare, Sirajuddin Haqqani, är inrikesminister i den nya regeringen.

Två andra källor med insyn har bekräftat uppgifterna om bråket, som dock förnekas av talibanerna.

Talibanernas nya styre består endast av talibaner, vissa av dem kända för attacker mot amerikanska styrkor de senaste 20 åren.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons