Annons
Nyheter

Kampanjspurt för Biden – och Trump

Det amerikanska mellanårsvalet står för dörren och president Joe Biden och expresident Donald Trump har en hektisk sista kampanjdag innan ödet för den resterande mandatperioden avgörs – som kan bana väg för en comeback i Vita huset för Trump.
USA • Publicerad 7 november 2022
USA:s president Joe Biden avslutar sin valkampanj i Maryland under måndagskvällen.
USA:s president Joe Biden avslutar sin valkampanj i Maryland under måndagskvällen.Foto: Craig Ruttle/AP

Efter månader av en splittrad valkampanj kämpar Biden och Demokraterna in i det sista för att hålla fast majoriteten i kongressen. Kampen har Biden själv beskrivit som "definierande" för den amerikanska demokratin.

Den demokratiska valrörelsen har under senare tid tagit hjälp av bland annat partiets populära, tidigare ledare, Barack Obama och Bill Clinton. Också republikanerna har å sin sida utnyttjat sina stjärnnamn. Det har inneburit att rampljuset under de senaste veckorna har riktats mot Trump, som även har antytt att han kommer ställa upp i presidentvalet 2024.

Maryland och Ohio

Annons

Och när det på måndagskvällen drar ihop sig kampanjar Biden i Maryland medan Trump håller till i Ohio. Biden befinner sig i Maryland eftersom demokraternas möjlighet att återta den nu republikanska guvernörsposten är stor, skriver The Washington Post. Enligt tidningen är Trumps främsta mål i Ohio att stärka republikanen JD Vance, en kandidat som han har stöttat sedan primärvalet.

Även om Demokraterna har fokuserat på rösträtt, aborträtt och välfärd – och på det hot som man anser att det växande stödet för Trumps republikanerna utgör – visar enkäter att det första hand är sakfrågor som inflationen som intresserar väljarna.

Republikanerna hävdar att en röst på Demokraterna innebär en stigande inflation och ökade våldsbrott och ser valet till stor del som en folkomröstning om den sittande presidenten.

Trump, som fortfarande fortsätter att hävda att presidentvalet 2020 var "stulet", anklagar även demokraterna för att åstadkomma "USA:s nedgång och fall."

Väckarklocka för Biden?

Sedan i somras har också det politiska stödet minskat för Demokraterna, med mätningar som pekar på att Republikanerna vinner fler platser. Tar partiet makten i kongressens båda kamrar blir det svårt för Biden att få något uträttat under den resterande tiden av hans mandatperiod.

– Det här kommer att bli en väckarklocka för president Biden, löd Virginas republikanske guvernör Glenn Youngkins prognos i helgen.

Bidens huvudbudskap när han i helgen förde kampanj i Pennsylvania var att uppmana båda partiernas anhängare att gå till valurnorna.

– Partiet i Vita huset förlorar vanligtvis mellanårsvalen, men verkligheten är att vår väg framåt fortfarande är mycket stark, inte bara för att behålla senaten utan verkligen vinna platser, säger Cory Booker, demokratisk senator från New Jersey, till ABC.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons