Annons
Nyheter

Kämpar för träd i Paris: "Stadens lungor"

Paris ska bygga om kring Eiffeltornet inför sommar-OS 2024. Men planerna på att fälla gamla träd för att ge plats åt turistanläggningar väcker ilska.
Frankrike • Publicerad 1 maj 2022
Politikernas planer på att fälla träd vid Eiffeltornet har skapat ilska i den franska huvudstaden. Arkivbild.
Politikernas planer på att fälla träd vid Eiffeltornet har skapat ilska i den franska huvudstaden. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Borgmästarkontoret vill bygga nya turistanläggningar och kontor vid foten av Eiffeltornet – något som hotar gamla träd. Nu har miljöorganisationer startat en namninsamling för att få borgmästaren att att ändra sig.

"Vi förkastar fällandet och äventyrandet av tiotals livskraftiga träd, särskilt vad gäller de 200-åriga och 100-åriga träden, som är stadens verkliga lungor", står det i uppropet som hittills har samlat 35 000 underskrifter.

Annons

Från politikens håll försöker man blidka missnöjet med eftergifter.

– Inga hundraåriga träd ska huggas ner, säger vice borgmästare Emmanuel Gregoire.

Enligt hans kansli kommer man inom kort att presentera en ny plan som för närvarande innebär att antalet planerade trädfällningar skalas ner från 42 till 22 träd.

Kansliet framhåller att projektet innehåller planer på att plantera nya träd och skapa gröna ytor i den franska huvudstaden.

– De skapar en del växtlighet, men de förstör också mycket av den på samma gång, säger Philippe Khayat på SOS Paris, en av organisationerna bakom protesterna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons