Annons
Nyheter

Kanada förbjuder halvautomatiska vapen

Kanada • Publicerad 1 maj 2020
Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att all användning, försäljning och import av halvautomatiskt vapen förbjuds med omedelbar verkan. Arkivbild.Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT

Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddelar ett förbud mot 1 500 typer av halvautomatiska vapen. Beslutet tas efter massmordet nyligen då en man dödade 22 personer.

Dåden i Nova Scotia, som inleddes på kvällen den 18 april och fortsatte följande dag, är bland de värsta av sitt slag i Kanada. Gärningsmannen kunde skjutas till döds först efter 13 timmars polisjakt.

Annons

Den 51-årige gärningsmannen hade flera vapen med sig, varav minst ett var ett kraftfullt halvautomatiskt vapen.

– Dessa vapen är skapade för ett enskilt ändamål, och det är att döda det största möjliga antalet människor under kortast möjliga tid, sade Trudeau på fredagen på en presskonferens.

De som har vapen som omfattas av förbudet får två år på sig att göra sig av med dem, och parlamentet ska anta en lag för att kompensera ägarna.

Men Trudeau säger att lagen om import, försäljning och användning av de aktuella vapnen får omedelbar verkan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons