Annons
Nyheter

Kanada vill ha varning på varje cigarett

Kanada har siktet ställt på att bli första land i världen med krav på att hälsovarningar trycks på varje enskild cigarett.
Kanada • Publicerad 11 juni 2022
Kommer att få varningstext i Kanada. Arkivbild.
Kommer att få varningstext i Kanada. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

För drygt 20 år sedan blev Kanada första land att trycka avskräckande bilder på cigarettpaket, något som sedan fått stor spridning världen över.

Nu vill man gå steget längre för att försäkra sig om att budskapet om tobakens skadlighet inte undgår någon rökare. Den ansvariga ministern Carolyn Bennett säger under en presskonferens att budskapen på paketen inte längre räcker.

Annons

– Att lägga till hälsovarningar på enskilda tobaksprodukter hjälper till att garantera att den här viktiga informationen når människor, speciellt unga som ofta får cigaretter en i taget i sociala sammanhang, säger hon.

Om förslaget går igenom kan de nya cigarettbudskapen tas i bruk under andra halvan av 2023.

Exakt vad som ska stå på cigaretterna kan komma att ändras till dess, men enligt Bennett är det nuvarande förslaget på formulering "poison in every puff" (gift i varje bloss).

Bennett säger vidare att varningsbudskapen på paketen ska utökas och uppdateras.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons