Annons
Nyheter

Katten Negrito smittades av coronaviruset

Spanien • Publicerad 8 maj 2020
Sex katter i världen har diagnosticerats med covid-19 i världen. Katten på bilden är med största sannolikhet inte en av dem. Arkivbild.
Sex katter i världen har diagnosticerats med covid-19 i världen. Katten på bilden är med största sannolikhet inte en av dem. Arkivbild.Foto: NTB/TT

Katten Negrito har efter sin död konstaterats smittad av coronaviruset i Katalonien i Spanien. Katten ska dock inte ha dött av covid-19 – utan på grund av ett andningsproblem som är ganska vanligt förekommande hos katter, enligt professor Joaquim Segales som har obducerat djuret.

Negrito uppges vara den sjätte katten som har diagnosticerats med covid-19 i världen. Katten bodde hos en familj i Barcelona där flera personer i hushållet smittats av viruset.

Annons

– Husdjurens roll i epidemiologin om covid-19 är att betrakta som obetydlig, utan bevis för att någon skulle ha fått det från ett husdjur, säger Segales, som jobbar vid det katalanska forskningscentret för djurhälsa.

– Viruset är extremt effektivt i överföringen från människa till människa, men överföring från djur till människa är fortfarande mycket exceptionellt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons