Annons

KD, M, SD och L eniga om polispengar

Kristdemokraterna är överens med Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna om mer pengar till försvar, polis och Ukraina.
Men än finns ingen enighet om mer pengar till pensionärerna och statsministern efterlyser besked om garantitillägget.
Politik • Publicerad 3 maj 2022
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och den ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och den ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Statsminister Magdalena Andersson undrar när oppositionen ska ge besked om regeringens, V och MP:s förslag om garantitillägg för pensionärer.
Statsminister Magdalena Andersson undrar när oppositionen ska ge besked om regeringens, V och MP:s förslag om garantitillägg för pensionärer.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi har en stor samstämmighet kring försvar, trygghetsfrågor och energipolitik, säger KD:s partiledare Ebba Busch på en pressträff.

Detta framgår av en gemensam debattartikel från de fyra partierna i Expressen. När det gäller försvaret är partierna överens om att försvarsanslagen bör uppgå till två procent redan till 2025. Försvarsmakten har angett 2028 som ett möjligt mål.

Annons

Statsministern undrar om de fyra inte bryr sig om Försvarsmaktens bedömning om takten.

– Jag tycker att det är viktigt att lyssna på de som är experter på olika områden och där verkar ju militären tycka att det inte är riktigt lämpligt att gå så fort fram, säger Magdalena Andersson om oppositionens krav om 2025 i samband med en pressträff i Berlin.

De fyra oppositionspartiernas metod för att må nå två procent redan 2025 går ut på att de fördubblar utrymmet för inköp av försvarsmateriel till 250 miljarder kronor.

Inget nytt om pensioner

Anslaget till polisen vill partierna öka med en halv miljard kronor redan i vårens ändringsbudget. Regeringen har bara föreslagit två miljoner kronor.

Partierna vill också anslå en miljard kronor för nya vapenleveranser till Ukraina.

Däremot kom inga nya besked om ett gemensamt alternativ till regeringens förslag på garantitillägg till pensionärerna. Samtal pågår fortfarande med M, L och SD, enligt Ebba Busch.

– Vi är kritiska till förslaget men positiva till att stärka pensionerna, vi tittar på hur man kan göra det som stärker pensionerna men som också värnar pensionssystemet, säger KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

Partierna har fram till den 19 maj på sig att skriva ihop sig om ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott.

Mera kärnkraft

Statsministern ser det som ett stort frågetecken att de fyra partierna inte ger besked till pensionärerna.

– De skriver en debattartikel om olika budgetsatsningar men hoppar över garantitillägget. Då kan det ju inte vara så prioriterat för dem, säger Andersson.

M, SD, KD och L är också överens om att det ska bli billigare att bygga kärnkraft. Dagens begränsningar av hur och var kärnkraft får byggas ska tas bort och tillståndsprocessen ska bli enklare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons