Annons
Nyheter

KD får möte med SR på tjänstemannanivå

Radio Swedens felcitering av kristdemokratiske partiledaren Ebba Busch berodde bland annat på slarv och stress, säger redaktionschefen.
På onsdag ska KD träffa Sveriges Radio "på tjänstemannanivå".
Politik • Publicerad 10 maj 2022
Sveriges Radio. Arkivbild.
Sveriges Radio. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Kristdemokraterna har tidigare sagt sig överväga en bojkott av SR:s valintervjuer på partiledarnivå om SR inte går med på ett möte om felciteringen – vilket Ekots ansvarige utgivare och chef Klas Wolf-Watz sagt nej till.

Nu ska ett möte ändå bli av, men det ska inte beröra publicistiska frågor.

Interna diskussioner

Annons

Klas Wolf-Watz och Radio Swedens redaktionschef Gaby Katz har under tisdagen gett sin version av vad som orsakade felciteringen i ett blogginlägg på SR:s sajt.

– I vissa fall har rutinerna inte följts, vissa rutiner har varit otydliga och stress har varit en faktor i det hela. Plus att vi har interna diskussioner kring vilka översättningar vi ska använda, hur vi ska översätta olika begrepp, säger Gaby Katz till SR.

Claes Bertilsson, presschef på SR, säger att man därmed har rett ut den publicistiska hanteringen av ärendet och erbjuder därför KD ett möte om andra frågor. Mötet ska därför ske med en representant för SR:s vd-enhet.

– Det kan finnas frågor kvar som rör annat än publicistiken. Eftersom vi hade den kopplingen tog vi kontakt och sa att om det finns den typen av frågor efter att det här är klart kan vi ställa upp på ett möte, säger Claes Bertilsson.

Ingen påverkan

Han säger att det "inte är så konstigt" att Ekochefen inte tar ett möte med en politiker efter en publicering och att det här mötet inte kommer att påverka Ekots publicistik.

– Nej, det gör det inte. För den enda personen som bestämmer vad som ska publiceras i Ekot är den ansvarige utgivaren för Ekot, det bestämmer inte våra tjänstemän, säger Bertilsson.

Klas Wolf-Watz tror inte heller att Ekots förtroende kommer att påverkas av mötet.

– Nej, eftersom jag inte är den som träffar KD, säger Ekochefen.

Fakta: Sveriges Radios felcitering av Ebba Busch

Efter påskupploppen – då motdemonstrationer mot högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar spårade ut i våldsamma upplopp – uttalade sig Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch om alla de skadade poliserna.

Hon ställde i en intervju med Sveriges Radio den retoriska frågan: "Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?".

Det riktiga citatet väckte i sig stor uppståndelse, men i en nyhetsartikel från radions arabiska redaktion översattes ”islamister” till ”muslimer”. Även SR:s somaliska redaktion förvanskade Buschs uttalande – och vred till citatet ytterligare. I en bildtext vid ett porträtt av Busch stod: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer".

KD har krävt ett möte för att diskutera publiceringarna och har hotat med att Ebba Busch kan bojkotta SR:s valintervjuer. Ekochefen Klas Wolf-Watz har beklagat publiceringen men vill inte ställa upp på ett möte, utan säger att saken hanteras redaktionellt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons