Annons
Nyheter

KD hotar att intervjubojkotta SR

Kristdemokraterna överväger att bojkotta Sveriges Radios valintervjuer på partiledarnivå.
Anledningen är att partiet inte får träffa SR-ledningen för att diskutera de felaktigheter som radion publicerat när de återgett KD-ledaren Ebba Buschs citat efter påskupploppen.
Politik • Publicerad 6 maj 2022
Kristdemokaternas partiledare Ebba Busch (KD).
Kristdemokaternas partiledare Ebba Busch (KD).Foto: Stefan Jerrevång/TT

Efter påskupploppen uttalade sig Busch om alla de skadade poliserna och ställde i en SR-intervju den retoriska frågan: "Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?"

I en nyhetsartikel från radions arabiska redaktion översattes ”islamister” till ”muslimer”. Även SR:s somaliska redaktion förvanskade Buschs uttalande – och vred till citatet ytterligare. I en bildtext vid ett porträtt av Busch stod: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer.”

Annons

Kristdemokraterna kräver ett möte med Sveriges Radio där publiceringarna diskuteras.

"Om SR inte vill föra denna dialog med oss, så måste vi av naturliga skäl överväga vår medverkan på partiledarnivå vid Sveriges Radios valintervjuer", skriver partisekreteraren Peter Kullgren på Facebook.

Den ansvarige utgivaren på SR, Klas Wolf-Watz, tycker inte att något möte behövs.

– Jag förstår att kristdemokraterna är kritiska, för det här rör felaktigheter som publicerats om deras partiledare och vad hon har sagt. Men vi hanterar det här redaktionellt. Vi rättar och gör tydligt för publiken vad som är korrekt. Det behövs inget möte med kristdemokraterna för att göra det utan det här tar vi hand om redaktionellt.

– Det var ett allvarligt fel och jag beklagar att publiceringen skedde, säger Wolf-Watz till P1 Morgon.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons