Annons

Kinesisk fredstrevare i Ukraina

Kina är berett att spela en roll för att på diplomatisk väg nå eldupphör i Ukraina. I ett telefonsamtal mellan ländernas utrikesministrar gick Kina längre än hittills i beklagandet av det ryskinledda kriget.
Ukrainakriget • Publicerad 1 mars 2022
Kinas utrikesminister Wang Yi börjar bli tydligare om kriget i Ukraina. Arkivbild.
Kinas utrikesminister Wang Yi börjar bli tydligare om kriget i Ukraina. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kommentarerna efter tisdagens samtal mellan utrikesminister Wang Yi och utrikesminister Dmytro Kuleba antyder en kinesisk vindkantring.

Vid krigsutbrottet den 24 februari uttryckte Wang Yi förståelse för Moskvas "oro i säkerhetsfrågor" och Ukrainafrågans "komplicerade och unika historia". Detta över telefon med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Annons

Nu talar Kina i starkare ordalag.

I ett uttalande beklagar supermakten att konflikten bröt ut och uttrycker "extrem oro" för att civila kommer till skada, rapporterar Financial Times.

"Ukraina är villigt att stärka kommunikationerna med Kina och ser fram mot att Kina spelar en roll för att få till stånd eldupphör", fortsätter det kinesiska uttalandet återgivet i den statliga televisionen CCTV.

Dubbla intressen

Dmytro Kubela bad Wang Yi att nyttja relationerna mellan Peking och Moskva för att förmå Ryssland att "stoppa sin beväpnade aggression mot det ukrainska folket", enligt ett ukrainskt uttalande.

Dubbla intressen får Kina att balansera på en slak lina. Dels hålla sig väl med den stora handelspartnern Ryssland, dels försöka etablera en position som regional fredsmäklare utan att lägga sig i andra staters angelägenheter.

I samband med invigningen av vinter-OS i Peking i början av februari slöt presidenterna Xi Jinping och Vladimir Putin en uppgörelse om ett partnerskap "utan gränser". Ett avtal ingicks om att Kina köper olja och gas för motsvarande drygt 1 100 miljarder kronor från Ryssland.

Uppgörelsen inbegriper också ömsesidig förståelse för två separata konflikter, enligt nyhetsbyråer som tagit del av innehållet; Kina förstår den ryska inställningen till Ukraina, medan Ryssland inte motsätter sig Kinas vilja att inlemma Taiwan.

Börjat evakuera

Nu upprepar Kina att internationella förhandlingar måste vara lösningen för Ryssland och Ukraina.

Den kinesiska kritiken av Nato består. "Regional säkerhet kan inte åstadkommas genom expanderande militära block", heter det i tisdagens uttalande.

Där framgår också att Wang Yi försäkrat Dmytro Kubela om Kinas beredskap "till varje ansträngning för att få slut på kriget på ukrainsk jord genom diplomati, även som permanent medlem i FN:s säkerhetsråd", enligt Financial Times.

Annons

Kina har runt 6 000 medborgare i Ukraina för arbete eller studier och evakueringen av dem är inledd, rapporterar statliga medier.

Flera hundra kinesiska studenter lämnade huvudstaden Kiev och hamnstaden Odessa under måndagen, enligt tidningen Global Times som står det kinesiska kommunistpartiet nära. De ska ha tagit sig med buss till grannlandet Moldavien.

Ytterligare runt 1 000 kineser väntades lämna Ukraina under tisdagen.

En kinesisk medborgare har skottskadats under en resa från östra Ukraina till staden Lviv västerut och vårdas på sjukhus, uppger CCTV.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons