Annons
Nyheter

Kina höjer tonen om Nato-utvidgning

Kina ansluter fortsatt till den ryska synen på försvarsalliansen Nato.
Under torsdagens möte i FN:s säkerhetsråd talade den kinesiska FN-ambassadören om att Natos utvidgning österut har sått frön till konflikter och inte gjort Europa säkrare.
Kina • Publicerad 6 maj 2022
Kinas FN-ambassadör Zhang Jun. Arkivbild..
Kinas FN-ambassadör Zhang Jun. Arkivbild..Foto: John Minchillo/AP/TT

Sverige och Finland ser ut att närma sig ett Natomedlemskap. Men Kina ställer sig inte positivt till försvarsalliansens utvidgning, sade landets FN-ambassadör Zhang Jun vid FN:s säkerhetsrådsmöte om Ukraina.

Han kritiserade vad han kallade Natos "vilja att provocera fram blockkonfrontationer", och sade att Natos agerande skapar spänningar i Europa och även i andra delar av världen.

Annons

– Sådana metoder är lika skadliga för andra som de är fördärvliga för förövarna själva och förtjänar inte annat än Kinas bestämda motstånd, sade han enligt den engelskspråkiga statsstyrda tidningen China Daily.

Det kinesiska statliga tv-bolaget CCTV rapporterade nyligen om att Nato förbereder en snabb process för att Sverige och Finland ska kunna bli medlemmar. Samtidigt rapporterades uppgifter om att det i sociala medier cirkulerar inlägg där användare frågar sig om det inte är provocerande att Nato kommer allt närmare den ryska gränsen, skriver Politico i ett nyhetsbrev.

Att hänvisa till sociala medier-användare är vanligt i Kina för att undvika att uttala en officiell ståndpunkt men ändå signalera ett tydligt budskap till befolkningen, skriver tidningen.

Kina och Ryssland gick några veckor före den ryska invasionen av Ukraina i februari ut med ett gemensamt uttalande och meddelade att de motsätter sig att Nato utvidgas ytterligare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons