Annons
Nyheter

Kina släpper karantänkrav – reseboom väntar

Kina hävde på söndagen karantänkraven för personer som reser in i landet, och gränsrestriktioner lättas mellan Hongkong och fastlandet.
Både i Kina och utomlands gror samtidigt oron för smittspridningen när miljontals resesugna kineser börjar röra på sig.
Kina • Publicerad 8 januari 2023
Människor köar vid spärrar på en tågstation i Suzhou i den östliga provinsen Jiangsu på lördagen. Bilden har distribuerats av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
Människor köar vid spärrar på en tågstation i Suzhou i den östliga provinsen Jiangsu på lördagen. Bilden har distribuerats av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.Foto: Li Bo/Nya Kina (Xinhua) via AP/TT
Resenärer vid avgångshallen på stationen i Lok Ma Chau i Hongkong, efter det att gränsrestriktioner mot det kinesiska fastlandet lättats.
Resenärer vid avgångshallen på stationen i Lok Ma Chau i Hongkong, efter det att gränsrestriktioner mot det kinesiska fastlandet lättats.Foto: Bertha Wang/AP/TT
Patienter med covidsymptom flockas på ett sjukhus i Shanghai. Bilden togs den 3 januari. Arkivbild.
Patienter med covidsymptom flockas på ett sjukhus i Shanghai. Bilden togs den 3 januari. Arkivbild.Foto: Chinatopix via AP/TT

På Pekings flygplats är de barriärer som i nästan tre år hållit isär ankommande från inrikes- och utrikesflyg borta. Så även personalen i vita skyddsdräkter.

Samma syn möter resenärer i Shanghai, vars största internationella flygplats tog emot sitt första internationella flyg klockan halv sju på söndagsmorgonen, lokal tid.

Annons

Bland resenärerna var lättnaden stor över de slopade kraven på karantän vid inresa.

– Jag tycker att det är jättebra att reglerna har ändrats nu, det är väldigt humant, säger Pang, som inte vill uppge sitt efternamn.

"Vaken hela natten"

I Hongkong köar resenärer för att ta sig landvägen till fastlandet, och enligt lokala medier har fler än 300 000 personer redan bokat resor.

Upp till 50 000 Hongkongbor får nu korsa gränsen dagligen efter att ha registrerat sin resa på nätet. Ytterligare 10 000 släpps in med flyg eller båt utan krav på registrering.

– Jag höll mig vaken hela natten och steg upp klockan fyra i morse eftersom jag är så exalterad över att få återse min 80-åriga mamma, säger Hongkongbon Cheung.

Studenten Galen Lui, som studerar i Europa, har väntat länge på att få återförenas med sin familj.

– Jag är så upprymd, säger han.

Jättesug efter resor

Kina slutade plötsligt med sin strikta nolltolerans mot covidsmitta i december. Strategin med masstestning, nedstängningar och särskild karantän i myndigheternas förvar slopades. Frustrationen över restriktionerna hade då gått så långt att människor gick ut på gatorna i en, för Kina, ovanligt utbredd protestvåg.

Sedan myndigheterna meddelat att även karantänskravet skulle slopas har mängder av kineser kastat sig över bokningsknapparna och köpt resor till utlandet. Samtidigt sprider sig coronaviruset i snabb takt i landet.

Utbrottet väntas bli värre under det kinesiska nyåret som firas i slutet av januari. Då reser miljontals kineser från hårt drabbade mångmiljonstäder till landsbygden för att hälsa på äldre släktingar.

Annons

Trots uppmaningar om återhållsamhet inför helgen väntas resandet närma sig nivåerna före pandemin.

Kina rasar

Den stora smittspridningen har fått många länder, däribland Sverige, att införa krav på uppvisande av negativt covidtest vid inresor från Kina.

Peking har gått till hårt angrepp mot "oacceptabla" restriktioner från andra länder och hotat med motåtgärder. Samtidigt har Kina fortsatt blockera inresor för många internationella turister och studenter.

Gränsövergångarna mellan det hårt virusdrabbade Hongkong och fastlandet har varit mer eller mindre stängda i nästan tre år. Att de nu öppnar väntas ge en välbehövlig skjuts åt Hongkongs turismsektor.

Resenärer måste dock även fortsättningsvis uppvisa ett negativt covidtest taget inom de senaste 48 timmarna, skriver AP.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons