Annons
Nyheter

Kina tar ledigt med försiktighet

Miljontals kineser ger sig ut på vägarna med optimism – och en stor dos försiktighet – under de första nationella helgdagarna efter månader av nedstängning.
Kina • Publicerad 1 maj 2020
Besökare med munskydd vid Förbjudna staden i Peking under fredagen.
Besökare med munskydd vid Förbjudna staden i Peking under fredagen.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Besökarna köade med stort avstånd till varandra utanför Förbjudna staden i Peking under fredagen.
Besökarna köade med stort avstånd till varandra utanför Förbjudna staden i Peking under fredagen.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Årets förstamajfirande har förlängts till fem lediga dagar. Många passar på att besöka nyligen återöppnade turistmål.

Ett av dem är palatsområdet Förbjudna staden i Peking, som begränsat antalet besökare till 5 000 per dag i stället för normala 80 000.

Annons

– Det är så bra! Nu kan man verkligen njuta av det, säger en ung kvinnlig besökare, som glädjer sig åt den minskade trängseln.

Totalt väntas omkring 117 miljoner människor ge sig ut på resa i Kina under perioden 1–5 maj, enligt transportdepartementet. Det är en tredjedel jämfört med samma period förra året, men de största beräknade flödena sedan Kina för några veckor sedan började lätta på coronarestriktionerna.

Myndigheterna har uppmanat människor att prioritera kortare resor helst inom sina städer eller provinser.

– Vi hoppas att det här kan vara en vändpunkt, att vi kan visa världen att det går att ta sig ur epidemin, säger 45-åriga Bao Ping, som strosar med sin familj, alla bärande munskydd, längs Huangpufloden.

Möjligheten att resa gäller invånare i områden där smittspridningsrisken bedöms som låg.

Men en del tycker att det är för tidigt att återgå till gamla vanor.

– Jag tänker inte äventyra min hälsa bara för lite nöje – för hotet, även om det är osynligt, är fortfarande stort, säger den 36-åriga Pekingbon Li.

Kinesiska myndigheter rapporterade 12 nya fall av coronasmitta under torsdagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons