Annons
Nyheter

Kinas nya rymdskepp har landat

Kinas nya kapsel för rymdresor har framgångsrikt landat i Inre Mongoliet, meddelar rymdstyrelsen CMSA. Skeppet skickades upp tidigare i veckan, tillsammans med en godssektion som dock förstördes vid ett landningsförsök.
Kina • Publicerad 8 maj 2020
Chang Zheng 5B vid uppskjutningen i tisdags.
Chang Zheng 5B vid uppskjutningen i tisdags.Foto: Guo Cheng/Nya Kina/AP/TT

Farkosterna ingår i det nya uppskjutningssystemet Chang Zheng ("långa marschen") 5B, Kinas försök att komma ifatt och kanske gå om andra världsmakter i rymdbranschen.

Rymdkapseln var denna gång obemannad, men ska alltså ha klarat provturen utan mankemang.

Annons

För fraktdelen, som efter uppskjutningen kopplades loss för en separat färd på egen hand, gick det sämre. När skeppet hade inlett återfärden mot jordytan inträffade "en anomali" och det förstördes, meddelade CMSA i onsdags.

"Experterna analyserar för närvarande datan", hette det utan vidare detaljer.

Om kapseln för bemannade rymdresor nu får godkänt når Kina i alla fall tillfälligtvis nästan USA:s nivå. Amerikanerna har inte haft rymdfärder i egen regi sedan rymdfärjorna pensionerades 2011. Men flera nya system är på gång, och om några veckor ska företaget Space X skicka två astronauter i kapseln Crew Dragon till Internationella rymdstationen (ISS).

Det enda land som just nu har ett etablerat rymdfararsystem i gång är Ryssland, vars Sojuz de senaste åren varit enda sättet att ta sig till och från ISS.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons