Annons
Nyheter

Kinesiska läkare hjälper virusdrabbat Serbien

Världens regeringar försöker hitta den bästa lösningen för att bekämpa coronavirusets spridning.
I Serbien är det kinesiska läkare som hanterar krisen.
Coronavirus • Publicerad 2 april 2020
Serbiska soldater patrullerar den stora gågatan i Belgrad efter att Serbien infört utegångsförbud på grund av coronaviruset.
Serbiska soldater patrullerar den stora gågatan i Belgrad efter att Serbien infört utegångsförbud på grund av coronaviruset.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Det var sex kinesiska läkare som landade i huvudstaden Belgrad för ett par veckor sedan för att hjälpa Serbien att hantera coronaviruset. De möttes av en tacksam president Aleksandar Vucic som hälsade med armbågen.

En video där presidenten kysser den kinesiska flaggan har rönt stor uppmärksamhet i Kina och har lett till att den serbiske presidenten nu har många kinesiska fans som hyllar hans ärlighet och tacksamhet, enligt statskontrollerade Global Times. Tidningen uppger även att Vucics "stiliga och långa gestalt" uppskattas av fansen.

Annons

Sedan dess har de kinesiska experterna utformat Serbiens strategi för att bekämpa viruset. Bland annat ska de ha legat bakom beslutet att öka antalet tester, och planer på att använda ett militärsjukhus för coronaviruspatienter ska ha skrotats på grund av att ventilationen enligt experterna inte var bra. Däremot ska stora fältsjukhus sättas upp på flera platser i landet för patienter med milda symtom.

– Från att de landade var det överenskommet att våra experter ska konsultera kinesiska experter om alla framtida beslut, har premiärminister Ana Brnabic sagt.

"Tack broder Xi"

I Belgrads centrala delar syns en reklamskylt med Kinas president Xi Jingping med texten "Tack broder Xi". Skylten har bekostats av en regeringsvänlig tidning.

Fler än 20 människor har avlidit i sviterna av covid-19 i Serbien och drygt 1 000 har konstaterats smittade.

Kina har skickat mängder av skyddsmasker, testkit och annan utrustning till Europa den senaste tiden. EU-företrädare har börjat varna för att det riskerar att avleda uppmärksamheten från Kinas tidigare hantering av coronaviruset, som började spridas i landet och nu har lett till fler än 50 000 människors död världen över.

Lokalt brännvin

Inledningsvis tonade president Vucic ned virusets betydelse och skämtade vid en presskonferens att det kunde behandlas med lokalt brännvin. Men han har senare gjort en helomvändning och anklagat EU för att vara frånvarande och ineffektivt i arbetet med att bromsa smittspridningen.

Banden mellan Kina och Serbien har stärkts de senaste årtiondena, då Kina har gjort stora investeringar i det europeiska landet. Enligt vissa opinionsundersökningar har serber en mer fördelaktig bild av Kina än av västländerna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons