Annons
Nyheter

Klimatmötet i Glasgow ställs in

Klimat • Publicerad 1 april 2020
FN:s klimatmöte i Glasgow i november ställs in på grund av coronakrisen. Arkivbild.
FN:s klimatmöte i Glasgow i november ställs in på grund av coronakrisen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

FN:s stora klimattoppmöte COP26 som var planerat att äga rum i Glasgow 9–19 november i år ställs in på grund av coronavirusets framfart, meddelar Finlands miljödepartement där FN:s miljöexperter citeras.

Mötet har beskrivits som synnerligen viktigt för att nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen, eftersom det nu krävs att alla länder skärper sina nationella klimatåtaganden.

Annons

Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) säger i en skriftlig kommentar att beslutet var rimligt och väntat.

"Coronakrisen hotar liv och hälsa världen över och gör att det viktiga förberedelsearbetet med att få med länder att höja sina klimatambitioner inför COP26 inte kan ske som planerat. Men det betyder inte att klimatarbetet pausas", skriver Lövin.

Hon skriver också att hon ska ha kontakt med kollegor för att inte "förlora momentum".

"Det är oerhört viktigt att den ekonomiska återhämtningen efter den här krisen klimatsäkras. Det är den fråga som blir den viktigaste med tanke på Coronakrisens stora ekonomiska påverkan."

Sverige ska tillsammans med EU-länderna stötta Storbritannien i arbetet med att finna ett lämpligt senare datum för COP26, skriver Lövin vidare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons