Annons
Sölvesborg

Klubbhuset som står på vattnet

Projektet som började för drygt fyra år sedan är nu inne på upploppet.
Ideella krafter bygger det nya klubbhuset i Hällevikshamnen.
Nu väntar en vår och sommar av grillkvällar vid piren och bastubad från trädäcket.
Hällevik • Publicerad 17 februari 2019 • Uppdaterad 18 februari 2019

Under lördagen sken solen i Hällevikshamnen. Ute på fjärden arbetades det för fullt med att dra avlopp och ledningar från ena sidan av viken till den andra men det var inte bara ute på vattnet som det arbetades flitigt.

Från klubbhuset är det utsikt över hela viken och vidare ner mot Östersjön.
Från klubbhuset är det utsikt över hela viken och vidare ner mot Östersjön.Foto: Jonas Gustafsson

I drygt fyra år har arbetet med att bygga ett nytt klubbhus till Hälleviks båtklubb pågått och nu börjar projektet lida mot sitt slut.

Annons

– Allting började med planering och beslut 2014, ett år senare sökte vi bygglov och när det beviljats kunde vi sätta igång. Det har varit en lång process men det är det värt, säger Ulf Persson som de senaste åren lagt ner otaliga timmar på bygget.

Med sig har han några av eldsjälarna som samlas så ofta de bara kan, om inte för att färdigställa det nya klubbhuset, så för att basta eller grilla.

– I november 2016 började det egentliga arbetet då vi slog ner pålar i bottnen, efter det har det fortlöpt i etapper som varit mer eller mindre aktiva. Under dessa har vi gjutit, snickrat, målat och mycket, mycket mer.

Det hela har möjliggjorts av sponsorer, vilja och enormt engagemang från de inblandade.

– Vi är ett gäng på sju eller åtta personer som är som allra mest aktiva i bygget och det är dessutom vi som har någon koppling till byggbranschen. Någon av oss är snickare, en annan är målare, en drar el och en sysslar med VVS. Eftersom vi har kompetensen inom föreningen har vi lyckats att göra det själva. Sen har vi även fått generösa bidrag från många håll, säger Per Andersson.

Tidigare har båtklubben inte haft en egen lokal utan har hyrt in sig på olika ställen för möten, grillkvällar och bastu.

– Huset kommer att vara fullt utrustat med kök, toalett och bastu men framförallt så kommer det att ha en stor, öppen yta. Tanken är helt enkelt att vi nu ska kunna ha alla våra evenemang här i hamnen och på klubbhuset. Under sommaren har det saknats en plats som är vår men snart så finns den där, säger Ulf.

Per Molin visar upp den snart färdigställda bastun.
Per Molin visar upp den snart färdigställda bastun.Foto: Jonas Gustafsson

– Förutom att själva bruka lokalen kommer vi i framtiden även hyra ut så att fler kan njuta av detta, fyller Per Molin i och gör en gest mot viken utanför panoramafönstren.

Även om mycket tid läggs på bygget så märks det att inte berör denna samling speciellt mycket.

– Det är gött arbete. Vi skojar och driver med varandra som du säkert märker. Så är det om man trivs bra tillsammans.

Annons

Utmaningar har kommit och gått men ingenting har känts omöjligt att tackla.

– Var gång ett nytt moment kommer så har det känts stort. När vi satte de första pålarna så var det nervöst och en utmaning till en början och så har det nog varit med det mesta. Men sen efter ett tag kommer man in i lunket och allt går som på räls. Sen är det såklart alltid en utmaning att arbeta mot en budget, säger Jan-Inge Boberg och skrattar lite.

Precision är viktigt och därför skärs varje stycke väv noggrant efter uppsättning.
Precision är viktigt och därför skärs varje stycke väv noggrant efter uppsättning.Foto: Jonas Gustafsson

Förutom engagemang så har det gått åt mycket material. När jag frågar om de kunde uppskatta hur många skruvar och spik som gått åt så startar en livlig diskussion. Till slut kommer de fram till att det borde benämnas som skruv i lådvis och plankor som räcker för att gå över till Polen.

Vissa skulle kanske tycka att man gör det svårt för sig om man väljer att bygga ett hus på pålar i vattnet, och det kan Ulf Persson hålla med om detta.

– Visst är det en svårare uppgift men det är detta stället som vi kunde få bygglov på. Dessutom så blir det väldigt unikt med denna typ av byggnad.

Fröet till projektet såddes under en grillkväll.

– Vi hade pratat om att bygga ett eget ställe ganska så länge. Hela idén att bygga på vattnet tillkom under en grillkväll med båtklubben. Redan dagen efter började jag rita upp en plan för hur det skulle kunna se ut och möjliggöras. Nu kommer vi att ge utsikt istället för att ta den från de som bor sjönära.

Teamwork i allra högsta grad när väven till gipsväggarna mäts.
Teamwork i allra högsta grad när väven till gipsväggarna mäts.Foto: Jonas Gustafsson

Tiden går fort och när båtsäsongen drar igång så ska bygget vara helt färdigställt.

– Vi ska vara färdiga i mitten av maj och kommer vi att inviga klubbhuset i samband med vårt årliga evenemang Hamnens dag.

På sin hemsida har båtklubben lagt upp bilder under hela byggnationen och där går det fortfarande att följa de olika etapper som har färdigställts.

Alfred AhlbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons