Annons
Nyheter

Knappt hälften av de arbetslösa får a-kassa

Ekonomi • Publicerad 15 juli 2022
Arbetsförmedlingen i centrala Malmö. Arkivbild.
Arbetsförmedlingen i centrala Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Färre än hälften av de inskrivna på Arbetsförmedlingen får ersättning i form av a-kassa, enligt en sammanställning från Akademikernas a-kassa.

2021 fick endast 46 procent av de möjliga ersättningstagarna – det vill säga öppet arbetslösa, deltidsarbetslösa eller tillfälligt timanställda – a-kassa. Ofta handlar det om att de arbetslösa inte uppfyller kraven.

Annons

"Det är många av de som är arbetslösa på Arbetsförmedlingen som inte kan få a-kassa, de uppfyller helt enkelt inte villkoren och det vanligaste är att man inte har arbetat i tillräckligt stor omfattning innan man blev arbetslös", säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa i ett pressmeddelande.

För att kunna få ersättning från a-kassan behöver man bland annat ha arbetat minst 60 timmar i månaden i minst 6 månader och stå till arbetsmarknadens förfogande. För att få inkomstbaserad ersättning behöver man också vara medlem i en a-kassa.

Sammanställningen visar också att många arbetslösa söker ekonomisk hjälp från sin kommun. Av de som fick försörjningsstöd 2020 var arbetslöshet skälet i hälften av fallen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons