Annons
Nyheter

Kocklandslaget tar upp kampen mot sexismen

En strid ström kvinnliga kockar har under senaste tiden vittnat om en bransch tyngd av sexism och pennalism.
Som en reaktion presenterar nu bland annat svenska Kocklandslaget en jämställdhetsplan.
Metoo • Publicerad 8 december 2020
Det svenska kocklandslagets träning inför OS i storkök år 2016. Arkivbild.
Det svenska kocklandslagets träning inför OS i storkök år 2016. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Maria Pettersson, ordförande i Svenska kockars förening.
Maria Pettersson, ordförande i Svenska kockars förening.Foto: Svenska Kockars Förening

Svenska Kocklandslaget, Svenska Juniorkocklandslaget och Svenska Kockars förening presenterade under tisdagen sin gemensamma plan för hur man ska jobba med jämställdhet bland sina kockar.

Planen innebär bland annat att man ska arbeta mer aktivt med att rekrytera kvinnliga kockar till landslagen.

Skakad bransch

Annons

Jämställdhetsplanen kommer i en tid då restaurangbranschen skakas av upprop om sexuella trakasserier som började med en granskning av Operakällaren gjord av Dagens ETC. Sedan dess har en strid ström av vittnesmål kommit.

– Tyvärr var inte själva innehållet så förvånande för mig, men det var på tiden att det kom fram i ljuset, säger Maria Pettersson, ordförande i Svenska kockars förening, en riksorganisation för kockföreningar runt om i landet.

"Nolltolerans mot diskriminering"

Maria Pettersson berättar att jämställdhetsarbetet i Svenska Kockars förening och Svenska Kocklandslaget, samt Juniorkocklandslaget, fått en skjuts framåt efter uppropet.

– Det här är inte nya ämnen för oss men vi ser över och uppdaterar vårt arbete nu. Vi vill med den här jämställdhetsplanen visa att vi vill gå vidare med det här och göra något handfast för att motarbeta de här tråkiga beteendena.

– Vi vill vara tydliga med att vi har nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling av det här slaget, fortsätter hon.

Inga kvinnliga sökande

Jämställdhetsarbetet handlar även om att eftersträva en ökad kvinnlig representation i både kocklandslaget och juniorlandslaget – något som visat sig vara allt annat än enkelt.

– Vi håller just nu på att rekrytera kockar till lagen för de kommande fyra åren. För landslaget är det inga kvinnliga kockar som sökt ännu. För Juniorkocklandslaget finns det dock ett större söktryck.

TT: Vad tror du det beror på att det är så få sökande?

– Den sneda könsfördelningen är något alla i restaurangbranschen borde fundera över. På utbildningarna är det fullt av unga ambitiösa kvinnor, men någonstans på vägen händer något och sedan vill de inte tävla. Det är något vi måste förändra.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons