Annons
Nyheter

Kokain värt en miljard upptäckt i containrar

Knarket var gömt i lönnutrymmen i två containrar i Helsingborgs hamn. Tullen slog till och upptäckte 460 kilo kokain, värt mer än en miljard kronor på gatan.
Brott • Publicerad 12 maj 2023
Totalt har cirka 460 kilo hittats i lönnutrymmen i två containrar i Helsingborgs hamn.
Totalt har cirka 460 kilo hittats i lönnutrymmen i två containrar i Helsingborgs hamn.Foto: Tullverket

Tillslaget inträffade i april, då två containrar hamnade under lupp i den skånska hamnen. Tullen har sedan ett tag tillbaka också ökat sina kontroller i just Helsingborg, då hamnen anses ha blivit en inkörsport för kokain till hela Europa.

"Vår bedömning är att Sverige har blivit ett transitland för narkotikasmuggling. Stora narkotikapartier skeppas hit för att sedan distribueras vidare till andra länder i Europa", säger Erik Friberg, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning, i ett pressutskick.

Annons

Myndigheten har tidigare flaggat för att Sverige är en av huvuddestinationerna i Europa för kokainsmuggling. Av beslagen som görs i Guayaquil i Ecuador – den just nu viktigaste hamnen för sydamerikansk kokainexport enligt Europol – var Sverige det fjärde största tilltänkta mottagarlandet efter Belgien, Nederländerna och Tyskland.

Under 2022 stoppades sammanlagt över tre ton kokain i Ecuador som skulle till Helsingborgs hamn. Även i Sverige totalt stoppade tullen 822 kilo av den illegala drogen förra året – mer än tre gånger så mycket som under 2021.

I dagsläget finns inga misstänkta för kokainsmugglingen som upptäcktes i de två containrarna i april.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons