Annons
Nyheter

Koloniseringens effekter utreds i Australien

Australien • Publicerad 9 mars 2021
"Kolonialismen är det riktiga viruset" står det på skylten under en protest som hölls i Australien i januari i år. Arkivbild.
"Kolonialismen är det riktiga viruset" står det på skylten under en protest som hölls i Australien i januari i år. Arkivbild.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Den australiska delstaten Victoria säger att den ska utreda kolonisationens inverkan på urfolket aboriginer. Det är den första utredningen i sitt slag i Australien, enligt BBC.

1788 började koloniseringen av Australien, aboriginerna förlorade sin mark och har sedan dess utsatts för systematiska orättvisor. Till skillnad från andra länder i Samväldet har Australien aldrig formellt granskat den fulla effekten av tidigare politik.

Annons

En utredning borde ha inletts för länge sedan, enligt delstatsregeringen i Victoria.

"233 år av våld, fördrivning och förlust. 233 år av avsiktlig tystnad. I dag förbinder vi oss att säga sanningen" skriver regeringen i ett gemensamt uttalande med urfolksledare.

Utredningen ska inledas senare i år och väntas offentliggöra sina slutsatser 2022.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons