Annons
Nyheter

Kommer Trump överglänsa Bidens ceremoni?

Det brukar vara en högtidlig stund på Capitoliums trappa, där både avgående och tillträdande president deltar.
Men Donald Trump uppges överväga att hålla ett eget kampanjmöte parallellt med Joe Bidens installation.
USA • Publicerad 9 december 2020
USA:s tillträdande president, demokraten Joe Biden.
USA:s tillträdande president, demokraten Joe Biden.Foto: Gene J. Puskar/AP/TT
Ett politiskt massmöte för president Donald Trump i Tampa i Florida 2018.
Ett politiskt massmöte för president Donald Trump i Tampa i Florida 2018.Foto: Chris O'Meara/AP/TT

Uppgifterna har cirkulerat i amerikanska medier i flera dagar: "Trump överväger dramatisk avresa från Vita huset", skriver exempelvis nyhetskanalen Fox New med hänvisning till uppgifter om att presidenten på installationsdagens morgon kanske tar presidentflyget Air Force One en sista gång.

Destinationen skulle i sådana fall vara Florida och ett karaktäristiskt kampanjmöte i en flygplatshangar. Det kan till och med vara så att Donald Trump där offentliggör sin kampanj inför presidentvalet 2024, rapporterar NBC News med hänvisning till tre källor som deltagit i diskussionerna i Vita huset.

Jublande massa?

Annons

Donald Trumps mandatperiod löper ut den 20 januari klockan 12. Traditionellt brukar den avgående presidenten välkomna sin efterträdare i Vita huset på morgonen och åka tillsammans med denne till installationsceremonin. Detta för att visa enighet och respekt för demokratin.

Men nu kan det alltså bli så att Trump hoppar över artigheterna och i stället försöker stjäla showen med tv-bilder av en jublande, applåderande folkmassa. Detta samtidigt som demokraten Biden svär ämbetseden i en ritual präglad av smittskyddsrestriktioner och socialt avståndstagande.

Tar tåget?

Inför tillträdet spekuleras det också i hur Joe Biden kommer att resa till Washington DC. I modern tid har de flesta tillträdande presidenter anlänt med ett av flygvapnets plan. Men Joe Biden – som har smeknamnet Amtrack Joe eftersom han under sina år som Delawares senator ofta tog tåget hem för att natta sina söner – överväger att ta tåget, rapporterar webbtidningen Axios.

Det gjorde även Barack Obama, vars vicepresident Biden var under åtta år, när han tillträdde 2009.

Bakgrund: Joe Biden och Donald Trump

Demokraten Joe Biden, 78 år, vann presidentvalet i USA 2020. Biden var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som har bred utrikespolitisk erfarenhet, han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott. Han talar ofta om sin arbetarbakgrund – han är från gruvstaden Scranton i Pennsylvania.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter som också skadades i olyckan. Åren därpå tog han i princip varje kväll tåget hem till Wilmington för att natta sina söner. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

Biden svär ämbetseden som USA:s president den 20 januari. Han är den äldsta tillträdande presidenten i USA:s historia.

Donald Trump, 74 år, är en republikansk affärsman och USA:s president sedan 2017. Han vann presidentvalet 2016 med vallöftet att göra Amerika stort igen, men misslyckades att bli omvald 2020.

Trump föddes i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Trump är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons