Annons
Nyheter

Kommunal JO-anmäler Arbetsmiljöverket

Coronaviruset • Publicerad 4 maj 2020
En undersköterska gläntar på en dörr till ett boende på ett äldreboende. Arkivbild.
En undersköterska gläntar på en dörr till ett boende på ett äldreboende. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fackförbundet Kommunal JO-anmäler Arbetsmiljöverket för att ha låtit sig påverkats av arbetsgivarorganisationen SKR, rapporterar SVT.

Det var efter att Arbetsmiljöverket beslutat att personal på äldreboendet Serafen i Stockholm skulle ha både visir och munskydd vid patientnära arbete som SKR kallade Arbetsmiljöverket och tre andra myndigheter till möte.

Annons

SVT avslöjade i april att Arbetsmiljöverket efter mötet tonade ned betydelsen av munskydd, att SKR var med och utformade nya texter och att ett expertutlåtande om att munskydd alltid behövs inom äldrevården raderats.

Kommunal anser att Arbetsmiljöverket agerat partiskt genom att enbart samråda med SKR.

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att en myndighet skulle agera på det här sättet. När arbetsgivarna ropar så springer man i deras ledband, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, till SVT.

Kommunal får backning från LO.

– Jag vill ställa mig bakom Kommunals JO-anmälan. Det här är potentiellt en riktig skandal som vi har sett i coronakrisens spår, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO, till TT och fortätter:

– Jag tycker rent ut sagt att det är för jävligt att man tummar på skyddet, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons