Annons
Nyheter

Kommunalrådet: "En mardröm"

I Vetlanda kallar kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö (S) det inträffande för en mardröm.
Brott • Publicerad 4 mars 2021
Henrik Tvarnö (S), kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda
Henrik Tvarnö (S), kommunstyrelsens ordförande i VetlandaFoto: Mikael Fritzon/TT

I kommunens krisplan finns scenarier för olika former av allvarliga händelser i Vetlanda.

Men att det plötsligt hände, en vanlig onsdagseftermiddag i mars, kom ändå som en stor chock.

Annons

– Det är så oförklarligt. Man kan inte förstå att något sådant här kan hända överhuvudtaget, framför allt inte här hos oss, säger Henrik Tvarnö.

– Det känns precis som att vi måste vakna upp ur det här, för det kan inte vara sant. Sedan inser man att det är faktiskt sant. Det är otroligt tufft och man kan bara föreställa sig hur de närmast anhöriga känner sig.

Kommunstyrelsen var samlad på onsdagseftermiddagen när uppgifterna om att något hänt började komma in.

– Men vi visste fortfarande inte vad och i vilken omfattning. Vi insåg ganska snart att det var något stort. Vi valde att klubba av mötet så fort det bara gick och försökte att samlas och få veta exakt vad som hade hänt, säger Henrik Tvarnö.

När det framgick att det rörde sig om en allvarlig händelse kallades krisledningen ihop, liksom posom-gruppen, en akronym som står för psykiskt- och socialt omhändertagande.

Under onsdagskvällen pratade Henrik Tvarnö både med statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S), liksom med en rad kommunalråd från länet.

"Det kommer nära"

Dagen efter är stämningen i centrala Vetlanda dämpad.

– Det känns jobbigt. Det kommer nära, jättenära. Man vet inte vad man ska säga. Sånt här ska inte hända här i Vetlanda, säger Vetlandabon Enver Grebic till TT.

– Man har sett det på andra ställen och varje gång blir man ledsen, men det här är så nära. Det känns tungt.

Extra skolpersonal

Den misstänkte gärningsmannen greps i närheten av en skola, knappt 20 minuter efter det första larmet.

Annons

Skolorna höll dock öppet som vanligt under torsdagen, men med extra personal på plats.

– Vi har inga uppgifter om någon hotbild, det verkar mer vara en slump att det var där gripandet skedde, säger Magnus Färjhage, kommundirektör i Vetlanda.

– Skolan har samlat personalen på morgonen och förstärkt med ytterligare vuxna. Vi har också förstärkt med personal på gymnasieskolan. I övrigt pågår skolverksamheten precis som vanligt, men med extra personal på plats för att kunna ge det stödet som verkligen behövs i det här läget.

Enligt Henrik Tvarnö kommer attacken att vara något som Vetlanda nu får bära med sig.

– Vi har tidigare sett att i alla mätningar säger man att Vetlanda är en trygg kommun. Det blir vid ett sådant här tillfälle bara statistik som egentligen inte betyder någonting. Nu befinner vi oss mitt i någonting som ingen trodde skulle kunna hända, säger han.

– Vi har nu en händelse i vår historia som vi alltid kommer att bära med oss, som vi önskar att vi hade fått vara utan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons