Annons

Kommunen fixar egna visirskydd – tillverkas med 3D-skrivare

Smittskyddsutrustning finns i nuläget i Östra Göinge, men kan bli en bristvara framöver. Så länge kom Peter Ujvari, enhetschef i hemtjänsten, på en briljant idé.
Östra Göinge • Publicerad 3 april 2020
Undersköterskan Emma provar Östra Göinges nya visirskydd, som blir back-up om skyddsmaterial skulle komma att saknas framöver.
Undersköterskan Emma provar Östra Göinges nya visirskydd, som blir back-up om skyddsmaterial skulle komma att saknas framöver.Foto: Östra Göinge kommun

– För att på något vis kunna hjälpa till när skyddsmaterial saknas så kollade jag runt lite på nätet och hittade en möjlighet att tillverka egna visirskydd med hjälp av 3D-skrivare. Så jag frågade runt bland enheter utanför vårt eget verksamhetsområde Hälsa och omsorg och fick reda på att GUC har en 3D-skrivare, säger Ujvari till kommunens webbsajt.

Ritningar och annat som behövdes för att kunna tillverka visirhållare skickades över till GUC (Göinge utbildningscenter) i Sibbhult, vilka snabbt nappade på förfrågan och genast satte i gång med tillverkning. Skrivaren på GUC skriver ut ett visir i timmen och för att få ett komplett visir så behövs ett hålslag och overheadpapper, så kallad OH-film.

Annons

Efter användning slängs OH-filmen medan bågen rengörs och är redo att användas på nytt.

– Det är i sådana här tider vi verkligen behöver mobilisera och samla våra kompetenser och färdigheter för att kunna möta behov hos både våra kunder och medarbetare, säger Ujvari.

Tanken är att ska kunna tillverkas åtta nya per dag, för framtida bruk. Den första omgången med färdiga visirskydd planerade han hämta under fredagen.

– Jag hoppas vi lyckats tillverka tolv stycken. Jag vill gärna ha 50 i lager. Då räcker det till 25 som har insjuknat, eftersom jag tänker mig att både kund och personal ska ha sådana. Men det allra bästa vore ju om vi inte behöver använda dem alls, säger Ujvari till Kristianstadsbladet.

– Men det är fantastiskt att man kan hitta sådana här ritningar, på flera olika produkter, på nätet.

Även Brobyföretaget Formplast, grundat 1955, kan komma att leverera produkter under coronakrisen. Företaget har stor kunskap och lång erfarenhet när det gäller att omvandla plast till formade detaljer. Formplast har hört av sig till Östra Göinge kommun och håller just nu på att testa sig fram för att se om man lyckas skapa någon lämplig produkt.

– Men det är för tidigt att säga hur det kommer att gå, säger vd:n Daniel Ljunggren.

Visirskydd.
Visirskydd.Foto: Östra Göinge kommun
Hållare för visirskydd.
Hållare för visirskydd.Foto: Östra Göinge kommun
Peter Ujvari, enhetschef i den kommunala hemtjänsten.
Peter Ujvari, enhetschef i den kommunala hemtjänsten.Foto: Carl-Johan Liljedahl
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons