Annons
Nyheter

Konkurrensverket: Fel i regional upphandling

Ekonomi • Publicerad 11 december 2020
Konkurrensverket pekar ut Region Blekinge för en otillåten direktupphandling. Arkivbild.
Konkurrensverket pekar ut Region Blekinge för en otillåten direktupphandling. Arkivbild.Foto: Claus Gertsen/TT

Region Blekinge har gjort fel vid upphandling av externa tolktjänster och ska betala 960 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Det anser Konkurrensverket som vänder sig till förvaltningsrätten i Växjö för att få en dom om att böterna ska betalas.

Under stora delar av fjolåret saknade regionen ramavtal för tolktjänster och gjorde därför direktbeställningar på totalt 13 miljoner kronor.

Annons

Konkurrensverket pekar ut en av dem som otillåten direktupphandling med risk för att inte bli erbjuden det bästa priset som en konkurrenssituation kunde ha gett.

"Det är därför viktigt att upphandlande myndigheter har kontroll på sina avtal för att inte riskera att försätta sig i situationer där det saknas utrymme att genomföra väl planerade inköp", säger generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Regionen har pekat på förseningar i sitt arbete med att ta fram en ny annonserad upphandling.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons