Annons
Nyheter

Konkurserna minskar – men inflationen hotar

Ekonomi • Publicerad 1 april 2022
Konkurserna minskar men detaljhandeln har det fortsatt kämpigt. Arkivbild.
Konkurserna minskar men detaljhandeln har det fortsatt kämpigt. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet svenska konkurser fortsätter nedåt enligt ny statistik från UC. I snitt skedde 17 procent färre konkurser i mars jämfört med samma månad förra året.

Hotell- och restaurangbranschen utmärker sig. Där har konkurserna minskat med 34 procent främst tack vare slopade pandemirestriktioner.

Annons

“Efter en lång period med högkonjunktur har hushållen dessutom köpkraft och ett uppdämt behov av att spendera hushållskassan på nöjen”, skriver Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

Delar av handeln har det dock fortsatt kämpigt. Inom underkategorin “handel med motorfordon” har konkurserna ökat med 80 procent.

Inom detaljhandeln ökar konkurserna med 14 procent. Främst är det mindre butiker som får slå igen till förmån för e-handlare och större butiker.

Ett hot både mot detaljhandeln och restaurangbranschen är inflationen.

“I takt med att priserna ökar kraftigt på el, bensin, mat och framöver även bolåneräntor, kommer hushållens vilja att spendera på nöjen minska”, säger Richard Damberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons