Annons
Nyheter

"Skifte mellan första och andra konkursvågen"

De senaste månadernas konkursvåg ser ut att bromsa in i maj, enligt kreditupplysningsföretaget UC. Men den positiva signalen bedöms som tillfällig.
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2020
Antal bolag som dagligen går i konkurs i maj spås uppgå till 21, jämfört med 20 per dag i maj 2019. Arkivbild.
Antal bolag som dagligen går i konkurs i maj spås uppgå till 21, jämfört med 20 per dag i maj 2019. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

UC bedömer 21 bolag kommer att gå i konkurs per dag i maj i år, vilket kan jämföras med 20 per dag i maj 2019. Prognosen baseras på data för perioden 1–12 maj i år.

– Det är konkurstakten som den ser ut just nu, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Ett skifte

Annons

I hotell- och restaurangbranschen, som har drabbats hårt i coronakrisen, är situationen fortsatt särskilt tuff och där spås konkurserna öka med 50 procent under maj. Om det slår in innebär det en betydligt lägre ökning än föregående månader.

– En hypotes är att vi befinner oss i ett skifte mellan första och andra konkursvågen, säger Richard Damberg.

Han anser att siffrorna för den första tiden i maj ändå indikerar att den kraftiga ökning av konkurser som märktes under mars och april har lugnat sig. Men det är tveksamt om det är början på en trend, enligt Damberg. Han tror snarast att det rör sig om en paus i konkursvågen.

Svaga slås ut först

– Det är fortfarande tidigt att säga hur det blir. Det vi såg i mars och april var att det var många bolag med svaga resultat- och balansräkningar som gick omkull då. Vår tes är att det är första vågen av konkurser som kom då, säger Richard Damberg.

Många företag kämpar dock hårt för sin överlevnad just nu – välskötta bolag som kan hålla sig flytande ett tag genom att dra ner på kostnader. Frågan är hur långt det räcker.

– Den breda vågen av konkurser kommer nog framåt sommaren, hösten, skulle jag tro, säger Richard Damberg.

Fakta: Konkurser i mars och april

I april gick 833 företag i konkurs i Sverige vilket berörde 3 951 anställda, enligt preliminär statistik.

Bland annat gick 116 företag inom hotell- och restaurangbranschen i konkurs i april 2020, vilket kan jämföras med 53 företag i april i fjol. Inom handeln gick 192 företag i konkurs i april, jämfört med 122 företag motsvarande månad 2019.

I mars försattes 770 företag i konkurs, en ökning med 25 procent jämfört med mars 2019. Antalet anställda i företagen som gick i konkurs i mars i år var stycken, jämfört med 1 746 personer i mars i fjol.

Källa: Tillväxtanalys

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons