Annons
Nyheter

Vita huset: Inga spår av utomjordingar

USA vet ännu inte om de främmande föremål som skjutits ned av amerikanskt stridsflyg de senaste dagarna spionerade. Däremot står det klart att inget tyder på utomjordisk aktivitet.
– Jag vet att det funnits frågor och oro, säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.
USA • Publicerad 13 februari 2023
Den 4 februari sköts en misstänkt kinesisk spionballong ned utanför USA:s östkust. Arkivbild.
Den 4 februari sköts en misstänkt kinesisk spionballong ned utanför USA:s östkust. Arkivbild.Foto: AP/TT

Jean-Pierre inledde måndagens pressträff i Vita huset med klara besked:

– Det finns inga tecken på utomjordingar eller utomjordisk aktivitet i samband med de senaste nedskjutningarna. Jag vill säkerställa att amerikanska folket förstår det, säger pressekreteraren.

Annons

Efter att USA förstört en misstänkt kinesisk spionballong över Atlanten den 4 februari har ytterligare tre föremål skjutits ned i amerikanskt och kanadensiskt luftrum.

Enligt John Kirby, Vita husets talesperson för nationell säkerhet, vet USA inte om det fanns någon form av övervakningsutrustning på de tre senaste föremålen.

– Men det kan inte uteslutas, säger han.

USA förnekar ballonger

Samtidigt har USA, efter anklagelser från Peking, förnekat att man skickat ballonger över kinesiskt luftrum.

"Alla påståenden om att USA ska ha skickat spionballonger över Kina är felaktiga", twittrar Adrienne Watson, talesperson för USA:s säkerhetsråd.

"Det är Kina som använder sig av spionballonger och som har brutit mot USA:s och över 40 länders integritet."

Kina hävdar att amerikanska ballonger upprepade gånger sedan i januari i fjol kommit in över kinesiskt luftrum.

– Det är inte ovanligt att USA olagligt går in i andra länders luftrum, säger utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.

– Bara sedan i fjol har amerikanska ballonger olagligt flugit över Kina mer än tio gånger utan tillåtelse från kinesiska myndigheter, säger han.

Enligt Wang var Kinas hantering av dessa påstådda intrång "ansvarsfull och professionell".

Kontakt mellan USA och Kina

Annons

Upptrappningen i ordstriden mellan de båda supermakterna kommer efter att Pentagon meddelat att man efter flera dagars fruktlösa försök haft kontakt med Peking om den misstänkta spionballongen.

Kina har tidigare tydligt markerat sitt missnöje med USA:s agerande och kallade förra veckan beslutet att skjuta ned ballongen för "ansvarslöst".

I fredags sköts ett föremål ned över Alaska, i lördags över Kanada och i söndags över Lake Huron vid gränsen mellan USA och Kanada.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons