Annons
Nyheter

Kort semester för vårdpersonal under pandemin

Vård • Publicerad 4 maj 2021
Vårdpersonal tvingas ta kortare semester. Arkivbild.
Vårdpersonal tvingas ta kortare semester. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sjukhuspersonal hade betydligt mindre semester förra året jämfört med året innan, visar en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort av 26 akutsjukhus.

Kartläggningen visar att vårdpersonalen tog ut färre semesterdagar och att arbetsgivarnas så kallade semesterskuld ökade med 30 procent, vilket motsvarar 4,6 miljarder kronor, under 2020.

Annons

Orsaken till den ökade semesterskulden är att vårdpersonalen har nekats att ut semesterdagar på grund av pandemin och brist på personal.

Enligt Vårdförbundet ser det ut att bli svårt att ta tillräckligt med semester även denna sommar, något som har gjort att många söker andra jobb.

– Det här är jätteallvarligt för mig. Jag kan bli riktigt arg när jag tänker på att man faktiskt sliter ut mina kollegor i det här läget, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Ekot.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons