Annons
Nyheter

Kosovo skjuter upp lokala val

Kosovo • Publicerad 10 december 2022
Två lastbilar stoppar all trafik på en väg i Kosovo under lördagen.
Två lastbilar stoppar all trafik på en väg i Kosovo under lördagen.Foto: Bojan Slavkovic/AP/TT

President Vjosa Osmani skjuter upp lokalval på fyra platser i den serbdominerade norra delen av Kosovo. Valen skulle ha hållits den 18 december, men flyttas nu till april nästa år efter att spänningarna ökat i regionen.

Under lördagen satte några hundra kosovoserber upp väghinder på två av huvudvägarna mellan Kosovo och Serbien, vilket under flera timmar stoppade trafiken på de största rutterna mellan länderna.

Annons

De protesterande kräver att en polis med serbiska rötter släpps. Han greps tidigare i december misstänkt för att ha försökt förstöra vallokaler och ha attackerat poliser i Kosovo med albanska rötter.

Oroligheterna inleddes när de största serbiska partierna meddelade att de skulle bojkotta valen den 18 december. Valen hålls för att tillsätta de platser som står tomma efter att serbiska ledamöter lämnat dem i protest mot regeringens agerande under den utdragna konflikten om registreringsskyltar mellan Serbien och Kosovo under hösten.

Den konflikten löstes via EU-medling i november.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons