Annons
Nyheter

Kostnaderna för åskskador slår rekord i år – så här skyddar du dig

Åskskadorna slår rekord och i helgen väntas varmare väder med risk för nya åskoväder.
Sverige • Publicerad 9 augusti 2020 • Uppdaterad 10 augusti 2020

Länsförsäkringars kostnader för åskskador är hittills den högsta på mer än fem år för det första halvåret 2020. Mer än 2 000 anmälda skador och drygt 37 miljoner kronor har betalats ut i ersättning.

– Åskan raderar ut värden för miljoner i förstörd elektronik och bränder. Husägare bör installera överspänningsskydd och jordfelsbrytare och alla bör dra ur strömkontakter och laddare under åskoväder, säger Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Annons

De flesta skador orsakas av att kraften från blixten går in via elnätet och in i elektronik som datorer, modem, tv-tillbehör som Apple tv och Chromecast. Laddstationer till robotgräsklippare och elbilar är också utsatta.

– Vi har alltmer värdefull elektronik i hushållen som laddas via elnätet och det syns i statistiken. Sedan 2005 har vi ersatt värden för nästan en miljard kronor och det innebär förstås stora kostnader även för miljön när förstörd egendom måste bytas ut, säger Susanne Fagerberg.

Om blixten slår ner kan det dessutom bli skador som upptäcks långt senare, när till exempel elen slås på för att börja värma upp huset framåt hösten. Isoleringen på kablarna kan vara skadad och det kan orsaka allvarliga elfel och bränder.

– Allt som är anslutet till elnätet under ett åskoväder är i riskzonen, även vitvaror som kyl och frys så kolla att de fungerar efter att ovädret dragit förbi. Om du vet att åskan slagit ner i huset kan du be en elektriker komma och mäta upp din elanläggning för att utesluta sådana skador. En jordfelsbrytare avslöjar också många fel, säger Susanne Fagerberg.

Så skyddar du dig mot åska

De snabba och enkla åtgärderna

• Dra ur strömkontakter på elektronik som tv, dator och modem, robotgräsklippare med mera

• Ladda inte mobil, elcykel-batteri, hövdinghjälm eller annan utrustning under åskoväder

• Ladda inte heller robotgräsklippare eller elbil under åska

• Använd aldrig lampor, kontakter, sladdar eller elektriska apparater som verkar skadade, luktar eller låter konstigt efter ett åskoväder.

Källa: Länsförsäkringar

Så skyddar du dig mot åska

Åtgärder som kräver lite framförhållning

• Låt installera överspänningsskydd på inkommande ledningar som el, tele. Överspänningsskydden visar åskan en säker väg till jord utan att gå via din elektronik

• Låt installera jordfelsbrytare. Skyddar mot många följdskador orsakade av åskan. Jordfelsbrytare mäter dygnet runt hur mycket ström det går in i huset och jämför med hur mycket ström det går ut ur huset. Om värdet avviker slår jordfelsbrytaren ifrån

• Har du solcellsanläggning bör du ha överspänningsskydd på både lik- och växelströmssidan

• Ha fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma.

• Kontrollera regelbundet funktionen på jordfelsbrytare, brandvarnare och brandsläckare.

Källa: Länsförsäkringar

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons