Annons
Nyheter

Historiskt snabb nedgång i inköpschefsindex

Den svenska industrikonjunkturen fortsätter att försämras i snabb takt och inköpschefsindex för tillverkningsindustrin har nått den lägsta nivån sedan 2009.
Den snabba nedgången under mars och april är historisk.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2020
Den svenska industrikonjunkturen försämras snabbt. Arkivbild.
Den svenska industrikonjunkturen försämras snabbt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (PMI) föll till 36,7 i april, från nedreviderade 42,6 i mars, enligt Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf.

"Tillverkningsindustrins produktionsplaner för det närmaste halvåret har blivit allt mer pessimistiska, vilket på sikt även kan leda till större negativa avtryck på den svenska arbetsmarknaden", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Annons

Enligt Swedbank och Silf följer utvecklingen i Sverige den globala utvecklingen.

Delindexen för orderingång och produktion sjönk till rekordlåga nivåer och bidrog med den största nedgången. Samtidigt steg delindex för leverantörernas leveranstider, något som enligt Swedbank och Silf, pekar på att växande utbudsproblem.

Totalt har inköpschefsindex för tillverkningsindustrin fallit med 16 indexenheter under mars och april. En så snabb nedgång har aldrig tidigare noterats i indexet som funnits i drygt 25 år.

Ett index på över 50 anses tyda på tillväxt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons