Annons
Nyheter

Kraftig ökning av anmälda arbetssjukdomar

Ekonomi • Publicerad 15 mars 2021
Antalet anmäla arbetssjukdomar ökade med 86 procent enligt preliminär statistik som Arbetsmiljöverket sammanställt för 2020. Arkivbild.
Antalet anmäla arbetssjukdomar ökade med 86 procent enligt preliminär statistik som Arbetsmiljöverket sammanställt för 2020. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet anmälningar om arbetssjukdomar ökade dramatiskt under 2020 och den största ökningen märks bland kvinnor. Under förra året tog Försäkringskassan emot 19 800 anmälningar om arbetssjukdomar, 86 procent fler än under 2019. Bland kvinnor ökade anmälningarna med 119 procent och bland männen med 28 procent, enligt en preliminär sammanställning som Arbetsmiljöverket har gjort.

Arbetssjukdomar som beror på kemiska och biologiska faktorer är den huvudsakliga orsaken till ökningen. Där ingår smitta. Många anmälningar gäller personer inom vård- och omsorgsyrken samt inom sociala tjänster och är kopplade till pandemin, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Under förra året inträffade 24 arbetsolyckor som slutade i dödsfall. Det är en minskning med 12 stycken jämfört med året före.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons