Annons
Nyheter

Kraftig ökning av covid-19-fall i Brasilien

Brasilien rapporterar en rekordökning av antalet bekräftade nya coronavirusfall.
En av dem är president Jair Bolsonaros talesperson.
Brasilien • Publicerad 7 maj 2020
Brasiliens president Jair Bolsonaro och ministrar med munskydd. Bild från i mars.
Brasiliens president Jair Bolsonaro och ministrar med munskydd. Bild från i mars.Foto: Andre Borges/AP/TT
En nästan tom gata i São Luís i tisdags.
En nästan tom gata i São Luís i tisdags.Foto: Douglas Junior/Futura Press/AP/TT

Det senaste dygnet har antalet som bekräftats vara smittade med coronaviruset i Brasilien ökat med över 10 500 personer, enligt landets hälsodepartement. Det är långt över den senaste toppnoteringen den 30 april, då nästan 7 300 personer bekräftades smittade under ett dygn.

Virusspridningen har fått landets hälsominister att flagga för att strikta restriktioner i de hårdast dabbade områdena är att vänta.

Två städer i karantän

Annons

Icke-nödvändiga verksamheter är redan stängda i de flesta av landets stater och tidigare i veckan kom beskedet att två miljonstäder i norra Brasilien skulle sättas i karantän. Först ut är São Luís, där invånarna från och med i tisdags bara får lämna sina hem av hälsoskäl eller för att köpa mat.

På fredagen kommer även Fortaleza, 90 mil öster om São Luís, sättas i liknande karantän. Fortalezas nära tre miljoner invånare ska hållas i karantän i 20 dygn. Städerna är de första i landet med sådana åtgärder.

President Jair Bolsonaro har under hela coronapandemin tonat ner riskerna och motsätter sig att landets delstatsguvernörer inför karantäner. Presidenten har själv trotsat rekommendationer om att hålla avstånd och inte vara ute och umgås offentligt.

– Förstörelsen av jobb av en del guvernörer är ansvarslöst och oacceptabelt. Vi kommer att betala ett högt pris i framtiden, sade Bolsonaro i ett Facebooksänt tal så sent som i söndags.

Talesperson smittad

Men nu har smittan nått även en av presidentens närmaste män, 59-årige armégeneralen Otávio Rêgo Barros, som är en av regeringens talespersoner. Presidentens kansli skriver att han har testats positivt för coronaviruset och vilar ut hemma.

Flera andra personer som står Bolsonaro nära smittades av viruset redan i mars, däribland hans kommunikationschef Fabio Wajngarten och hans advokat Karina Kufa.

Bolsonaro har själv testat negativt för viruset, enligt honom själv, men några provresultat har inte offentliggjorts.

Hittills har Brasilien drygt 125 000 registrerade fall av sjukdomen covid-19, varav över 8 500 personer har avlidit.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons