Annons
Nyheter

Kraftig virusspridning – vädjar till folket

De tre smittor som pressar sjukvården fortsätter att spridas med i stort sett oförminskad styrka. Drygt 2 000 patienter med covid-19 är nu inlagda på sjukhus.
Folkhälsomyndigheten vädjar om försiktighet när många ska återgå till skola och jobb.
Vård • Publicerad 5 januari 2023
Totalt 2069 patienter vårdas med covid-19 runtom i landet. Arkivbild.
Totalt 2069 patienter vårdas med covid-19 runtom i landet. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Spridningen av RS-virus, säsongsinfluensa och covid-19 fortsätter att vara hög i landet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering.

Antalet bekräftade fall av influensa ökade med 20 procent mellan vecka 51 och 52. Samtidigt behöver allt fler med influensa intensivvård, hittills har 43 nyinlagda patienter med bekräftad influensa rapporterats för vecka 52.

Annons

Även spridningen av RS-virus, som innebär störst risk för spädbarn, ligger fortsatt på en hög nivå.

"Stanna hemma"

När det gäller covid-19 minskade visserligen de bekräftade fallen en aning under vecka 52 jämfört med veckan innan. Men det kan bero på eftersläpning i rapporteringen och ändrade mönster i provtagning under jul och nyår, enligt Folkhälsomyndigheten.

Kommande vecka samlas många igen efter ledigheterna och myndigheten manar till försiktighet för att hålla smittspridningen i schack.

"I nästa vecka är det många som återgår till sina arbetsplatser efter ledigheten och skolorna startar igen, och därför är det viktigt att vi alla hjälps åt nu. Du som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion bör stanna hemma och undvika nära kontakt med andra", säger statsepidemiologen Anders Lindblom enligt ett pressmeddelande.

Färre på iva

När det gäller covid-19 uppskattas 2 069 patienter vårdas på landets sjukhus, visar Socialstyrelsens senaste statistik från den 4 januari. Det är något färre jämfört med en vecka tidigare, men än är det för tidigt att tala om ett trendbrott, enligt Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson.

– Det ser ut att vända lite grann, men eftersom det har varit röda dagar är det svårt att veta om det beror på eftersläpning i rapporteringen eller annat, säger hon.

Sedan mitten av december har antalet patienter med covid som behövt intensivvård varit på uppgång. Men under vecka 52 syntes en viss minskning, med 44 patienter mot 51 veckan innan.

– Vi hoppas att det är en trend som håller i sig, säger Taha Alexandersson.

Antalet som vårdas på sjukhus generellt med covid-19 är också betydligt färre än under den högsta toppen under pandemin för drygt två år sedan, då knappt 3 000 patienter var inlagda med covid.

Nu är det också betydligt fler av dem som är inlagda med covid som i första hand vårdas på grund av andra orsaker. I december hade omkring hälften covid som bidiagnos.

Påminner om vaccin

Annons

Att det nya coronaviruset fortsätter att sprida sig trots att många är vaccinerade, och/eller haft smittan tidigare, beror på att varianterna som är i omlopp är skickliga på att runda immunförsvaret som byggts upp.

Däremot är skyddet mot allvarlig sjukdom fortsatt högt efter vaccination. När covid-19 slog som hårdast var omkring 500 patienter inlagda på inom intensivvården mot dagens dryga 40.

Folkhälsomyndigheten påminner om vikten av att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa för att minska risken för svår sjukdom, och påpekar att det går bra att ta sprutorna vid samma tillfälle.

Spridningen av olika luftvägsvirus gör att belastningen på vården kommer fortsätta att vara hög under de närmsta veckorna, bedömer Taha Alexandersson.

– Belastningen är väldigt driven av smittspridningen, framför allt på grund av personalbrist när många är hemma och är sjuka.

Fakta: Smittspridningen

Spridningen av covid-19, RS-virus och säsongsinfluensa ligger fortfarande på höga nivåer.

Totalt uppskattas nu 2 069 patienter vårdas med covid-19.

Antalet bekräftade fall av influensa har ökat med 20 procent mellan vecka 51 och 52.

Fallen av RS-virus har ligger enligt FHM på samma "höga nivå" jämfört med vecka 51.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons