Annons
Nyheter

Krav på Ölands djurpark efter dödsolycka

Olycksförloppet när en anställd på Ölands djurpark i augusti stångades ihjäl av en elandantilop tyder på att instruktionerna inte följdes. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektion i djurparken.
Olyckor • Publicerad 3 november 2022
Arbetsmiljöverket ställer krav på Ölands djurpark efter dödsolyckan i augusti. Arkivbild.
Arbetsmiljöverket ställer krav på Ölands djurpark efter dödsolyckan i augusti. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Enligt skötselinstruktionerna ska djurvårdare som hämtar in djuren till savannstallet stå bakom stalldörren och ha en möjlig reträttväg. En kratta eller något liknande föremål ska också finnas på plats för att göra det möjligt att hålla djuren på avstånd.

Men vid olyckstillfället stod djurvårdaren i stället framför stalldörren och var därmed "delvis utan möjlig reträttväg", skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut. Det är oklart om någon kratta fanns till hands.

Annons

Nu kräver myndigheten att djurparken säkerställer att rutiner och instruktioner följs av medarbetarna. Dessutom behöver riskbedömning och skötselinstruktioner anpassas efter dödsolyckan.

Djurparken har tidigare gjort en egen utredning av olyckan och i den konstaterades att man arbetat efter uppgjorda rutiner, rapporterar S VT Nyheter Småland.

Att djurvårdaren stod framför stalldörren har djurparkens vd förklarat med att det var ett hastigt och oväntat förlopp, då antilopen blivit skrämd av en struts.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons