Annons
Nyheter

Kräver stopp för försäljning av diklofenak

Det miljöskadliga läkemedlet diklofenak har uppmätts i nivåer över gränsvärdena i vattendrag på 18 platser i landet. Svenskt vatten uppmanar nu apotek och dagligvaruhandeln att sluta sälja det receptfria läkemedlet.
Miljö • Publicerad 1 december 2020
Diklofenak som finns i smärtstillande läkemedel som Voltaren och Eeze, och såldes tidigare receptfritt på apotek. Numera säljs det endast receptfritt som gel och spray, men det vill Svenskt vatten sätta stopp för. Arkivbild.
Diklofenak som finns i smärtstillande läkemedel som Voltaren och Eeze, och såldes tidigare receptfritt på apotek. Numera säljs det endast receptfritt som gel och spray, men det vill Svenskt vatten sätta stopp för. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

Diklofenak finns i olika typer av smärtstillande och inflammationshämmande gel och spray och säljs receptfritt under ett tiotal varumärken, som Voltaren, Eeze och Diclofenac Orifarm.

Ämnet är skadligt i vattenmiljöer och kan bland annat påverka fiskars njurar. En enda tub med diklofenak räcker för att överskrida gränsvärdet för så kallad god ekologisk status för kustvatten i 232 25-metersbassänger. Förra årets såldes 4,4 ton enligt E-hälsomyndighetens statistik. Den receptfria gelen stod för ungefär hälften av försäljningen.

Annons

I en ny rapport sätter Svenskt Vatten fokus på problemen med läkemedelsrester som gör skada i våra vatten.

"Situationen är allvarlig för våra gemensamma vatten och nu är det dags att vi får en betydligt klokare användning av diklofenak", säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Förekomsten av diklofenakrester är större än vad som tidigare kunnat påvisas genom mätningar. Svenskt Vatten manar apoteken och dagligvaruhandeln att sluta sälja det enda receptfria läkemedel som innehåller särskilda förorenande ämnen – diklofenak.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons