Annons

Krigets effekt på näringslivet ska utredas

Regeringen vill veta hur kriget i Ukraina och de brutna förbindelserna med Ryssland slår mot den svenska ekonomin.
Ukrainakriget • Publicerad 12 mars 2022
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).Foto: Jessica Gow/TT

Myndigheten Tillväxtanalys har fått i uppdrag av regeringen att analysera vilka ekonomiska effekter Rysslands invasion av Ukraina kan komma att få på Sverige på kort och medellång sikt.

– Vi har ju tidigare haft en tvåspårspolitik som byggt på att vi varit stenhårda gällande mänskliga rättigheter i Ryssland men samtidigt uppmuntrat handel. Nu bryter vi det, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Bättre beslutsunderlag

Annons

Analysen ska inte enbart omfatta störningar av näringslivet och handelsflöden, utan även samhällsekonomiska konsekvenser i stort.

– Vi vet redan mycket om hur handeln och import-export påverkas. Men vi har dels många svenska företag i Ryssland och vi har dels en indirekt påverkan i form av högre energipriser, dyrare omkostnader och eventuellt dyrare livsmedel. Där vill vi få ett bättre beslutsunderlag för hur vi ska gå vidare, säger näringsministern.

– Vad händer på längre sikt om det blir frysta relationer?

Dyrare omkostnader

Att svenska företag stoppat sitt arbete i Ryssland och de höjda energi- och bränslepriserna är exempel på effekter redan nu, enligt Thorwaldsson.

TT: Vad ser du för samhällsekonomiska effekter på sikt?

– Det vi kan bedöma i dag är dyrare omkostnader och högre inflation. Sedan får vi se hur det kommer att påverka ekonomin på sikt. Vi tror spontant inte att det kommer påverka särskilt mycket, men det ska analyseras ordentligt.

Thorwaldsson nämner stöd till hushållen gällande dyrare bränsleomkostnader och stöd till jordbruket som exempel på åtgärder när underlaget är klart.

Tillväxtanalys uppdrag ska redovisas löpande till Regeringskansliet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons