Annons
Nyheter

Kriminalreportern: Det var ett chockartat dåd

En tidig oktobermorgon 2004 blir två personer mördade på öppen gata i Linköping. Under snart 16 år har Fredrik Quist, kriminalreporter på Östgöta Correspondenten, följt fallet – som nu kanske är på väg att få sin lösning.
Brott • Publicerad 9 juni 2020
"I början tänkte man att det här måste vara lätt för polisen att lösa", säger Fredrik Quist, kriminalreporter på Östgöta Correspondenten, som följt dubbelmordet i Linköping sedan det skedde.
"I början tänkte man att det här måste vara lätt för polisen att lösa", säger Fredrik Quist, kriminalreporter på Östgöta Correspondenten, som följt dubbelmordet i Linköping sedan det skedde.Foto: Samuel Villius/Östgöta Correspondenten
Två tända ljus på platsen för dubbelmordet på Åsgatan i centrala Linköping, åtta år efter att en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna knivskars till döds.
Två tända ljus på platsen för dubbelmordet på Åsgatan i centrala Linköping, åtta år efter att en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna knivskars till döds.Foto: Johan Nilsson / TT

En åttaårig pojke på väg till skolan attackeras bakifrån, han knivhuggs ett stort antal gånger och avlider på platsen. En liten stund senare attackeras en 56-årig kvinna som är på väg till jobbet, även hon avlider.

– Vi förstod direkt att det här var en väldigt allvarlig händelse som vi var tvungna att lägga mycket krut på de där första dagarna, säger Fredrik Quist.

Annons

En känsla av otrygghet lade sig över Linköping den där första tiden, berättar Fredrik Quist. Två personer var döda och gärningsmannen på fri fot.

– I början tänkte man att det här måste vara lätt för polisen att lösa. Det sker ett dubbelmord på öppen gata och ett mordvapen med DNA hittas, säger Fredrik Quist.

Sår i stadens själ

Det skulle visa sig vara svårare än han trott och Fredrik Quist har nu följt och rapporterat om fallet under nästan 16 år.

– Det här har varit ett stort trauma för oss i Linköping, vi har levt med det här ouppklarade dubbelmordet. Den omedelbara chocken la sig men det är som ett sår i stadens själ att man inte klara av att lösa ett så här allvarligt brott, säger han.

Samtidigt har signalerna från polisen hela tiden varit optimistiska, berättar Fredrik Quist, beroende på att man haft ett trumfkort i form av gärningsmannens dna-profil. Så, för ett par år sedan väcktes hoppet hos många när polisen meddelade att man skulle testa en ny metod för att hitta gärningsmannen. Metoden är beprövad och framgångsrik i USA och går ut på att kombinera dna med släktforskning.

– Då insåg man att det trots allt kanske finns en chans, men sedan har ju åren gått efter det och det har fallit lite i glömska.

Rapporteringen fortsätter

Fram till 9 juni 2020 då polisen meddelar att en man är anhållen skäligen misstänkt för dubbelmordet.

– Det är en viss lättnad för Linköping. Man ska inte ropa hej innan vi vet om det är rätt gärningsman, men det ser onekligen lovande ut, säger Fredrik Quist och tillägger:

– Är det inte gärningsmannen så är det givetvis ett enormt bakslag.

Nu startar en ny, intensiv fas av rapporterande i fallet och det är något som Fredrik Quist ser positivt på.

– Nu kanske vi får veta mer. Det skulle vara väldigt intressant att få veta vad som låg bakom den här händelsen, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons