Annons
Nyheter

"Resan mot Nato fortsätter tillsammans"

Finland överger inte Sverige på resan mot medlemskap i Nato. Det var budskapet när ländernas statsministrar möttes i Stockholm.
Både Sanna Marin och Ulf Kristersson (M) hoppas att Turkiet ska ha sagt ja före ett stort Natotoppmöte i juli.
Nato • Publicerad 2 februari 2023
Finlands statsminister Sanna Marin och statsminister Ulf Kristersson (M) under en gemensam presskonferens.
Finlands statsminister Sanna Marin och statsminister Ulf Kristersson (M) under en gemensam presskonferens.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Statsminister Ulf Kristersson tar emot Finlands statsminister Sanna Marin i Sagerska. Det är det första besöket från en regeringschef som statsminister Ulf Kristersson tar emot sedan regeringsbildningen.
Statsminister Ulf Kristersson tar emot Finlands statsminister Sanna Marin i Sagerska. Det är det första besöket från en regeringschef som statsminister Ulf Kristersson tar emot sedan regeringsbildningen.Foto: Anders Wiklund/TT

– Sverige är inte klassens problembarn, sade Finlands statsminister Sanna Marin under en gemensam presskonferens med Kristersson.

Hon underströk att både Finland och Sverige kryssar i alla rutor för att bli Natomedlemmar.

Annons

– Vi litar på att Natos alla medlemsstater kan ratificera vår ansökan snart och att vid Natomötet i Vilnius, så är Finland och Sverige medlemmar, sade Marin.

Ungern och Turkiet

Natotoppmötet i Litauens huvudstad Vilnius äger rum den 11–12 juli. Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson lyfte fram mötet som en tidpunkt då han hoppas att både Ungern och Turkiet har ratificerat Sveriges och Finlands ansökningar.

– Vi hoppas båda att ungefär till det stora Vilnius-mötet så kommer vi att kunna vara medlemmar i Nato.

Sanna Marin är den första regeringschef som besöker Sverige sedan Ulf Kristersson tillträdde som statsminister. På agendan stod utöver Nato, Sveriges ordförandeskap i EU och utvecklingen i Ukraina.

På presskonferensen efteråt dominerades frågorna av om Finland kan tänka sig att gå med i försvarsalliansen utan Sverige eftersom Turkiet pekar ut Sverige som problemet och inte Finland.

Ansökte tillsammans

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto har också antytt att Finland kan gå vidare på egen hand om processen dröjer.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi i dag skickar ett enat budskap, Sverige och Finland ansökte tillsammans och det ligger i allas intresse att vi går med tillsammans i Nato, sade Marin.

Hela försvarsalliansen har ett sådant intresse, fortsatte hon.

– Vi vill så klart att Turkiet, men också Ungern, ratificerar ländernas ansökningar så snart som möjligt.

De båda länderna kommer att bidra till Natos säkerhet som allierade, säger Kristersson.

Annons

– Jag uppskattar de tydliga budskapen från Finland, från Sanna Marin och president Sauli Niinistö (Finlands president), att vi gör resan tillsammans, säger han.

Majoritet i Finland

En opinionsundersökning som publiceras i tidningen Ilta-Sanomat visar att en majoritet av finländarna är redo att gå med i Nato utan Sverige.

Men Sanna Marin vacklar inte.

– Det är viktigt att vi sänder ett tydligt budskap i dag. Sverige och Finland ansökte tillsammans och det ligger i allas intresse att vi går med tillsammans. Båda länderna uppfyller alla krav när det kommer till Natomedlemskap.

Ulf Kristersson tycker inte att det är konstigt att det finns en viss frustration hos finländare.

– Jag förstår den fullt ut, så jag tycker inte det är konstigt att man ventilerar den sortens diskussioner. Det hade vi gjort i Sverige också tror jag, om situationen hade varit den omvända.

Han konstaterar att arbete återstår när det gäller att implementera det trilaterala memorandumet mellan Sverige, Finland och Turkiet, men att Sverige i dag tog ett viktigt steg när regeringen lade fram lagförslaget om att förbjuda deltagande i terroristorganisationer. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juni.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons