Annons
Nyheter

Kristersson till S: Lek inte med elden

S-ledaren Magdalena Andersson anklagade i partiledardebatten regeringen och SD för att tysta det demokratiska samtalet.
– Lek inte med elden. Det är farligt, sade statsminister Ulf Kristersson (M).
Politik • Publicerad 7 maj 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) efter partiledardebatten i Agenda hos Sveriges Television i Stockholm på söndagskvällen som innebar en het ordväxling med S-ledaren Magdalena Andersson om påstådda demokratihot.
Statsminister Ulf Kristersson (M) efter partiledardebatten i Agenda hos Sveriges Television i Stockholm på söndagskvällen som innebar en het ordväxling med S-ledaren Magdalena Andersson om påstådda demokratihot.Foto: Pontus Lundahl/TT
En bister S-ledare, Magdalena Andersson, anklagar regeringen och SD för att försöka tysta kritiker och oppositionen men statsministern varnade henne för farlig retorik om att demokratin skulle vara hotad.
En bister S-ledare, Magdalena Andersson, anklagar regeringen och SD för att försöka tysta kritiker och oppositionen men statsministern varnade henne för farlig retorik om att demokratin skulle vara hotad.Foto: Pontus Lundahl/TT

För första gången i SVT:s partiledardebatt skulle partiledarna debattera kulturpolitik. De kom snabbt in på demokratin.

Inför debatten hade Magdalena Andersson skrivit en debattartikel i DN där hon anklagade regeringen och SD för att försöka tysta det demokratiska samtalet.

Annons

I debatten gick hon till nytt angrepp. Hon liknade Tidöpartiernas agerande med Ungerns ledare Viktor Orbán.

– Det är Viktor Orbáns handbok som vi ser nu, som steg för steg, bit för bit ni nu inspireras av, sade S-ledaren.

– Man ger sig på hbtqi-personer, på civilsamhället. Man ger sig på journalister, man ger sig på akademin, man ger sig på myndighetspersoner och kallar dem för aktivister.

"Trumpdebatt"

Andersson pekade också att regeringen vill strypa Socialdemokraternas finansiering genom att ge sig på partiets lotteriintäkter.

– Syftet med allt detta är att tysta och skrämma de kritiska rösterna och därmed minska det demokratiska samtalet, sade hon.

Ulf Kristersson svarade med att anklaga Socialdemokraterna för att amerikanisera svensk politik och öka konfliktnivån.

– Det låter som en slags Trumpdebatt. Man anklagar motståndaren för att vara demokratisk tvivelaktig.

"Det är farligt"

Kristersson underströk bland annat att det inte är något konstigt att en regering byter ut generaldirektörer - det har skett i hundra år.

– Man kan tycka olika saker, men antyd inte att den andra sidan egentligen vill utrota demokrati. Lek inte med den elden. Den är farlig, säger statsministern.

– Då får vi människor i Sverige som tror att vi inte löser riktiga sakproblem utan bara kastar förolämpningar på varandra. Det är farligt.

Annons

Det fick Andersson att tända till ytterligare. Hon påpekade att Kristersson för fyra år sedan hävdat att dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) sydde ihop sitt regeringsunderlag med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna genom att han "mixtrade med demokratin"

– Var försiktig med vad du säger, för du har noll trovärdighet, sade Andersson.

Liberalernas Johan Pehrson tyckte att Magdalena Andersson gick för långt och hävdade att hon talade om statskupper.

– Har jag sagt statskupper? Nej det har jag inte gjort, sade Andersson.

– Har du inget bättre att säga, så tycker jag du ska vara tyst.

"Helt vansinnigt"

Den kulturpolitiska debatten blev het, efter en inledande duell mellan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Miljöpartiets Märta Stenevi.

Stenevi tyckte att den fria kulturen är hotad av sverigedemokratiska politiker genom att lägga sig i.

De kom snabbt in på drag queens som har läst sagor för barn på bibliotek. Det är helt vansinnigt att sådant betalas med skattepengar, tycker Åkesson. – Där går åtminstone min gräns, sade Åkesson.

Som exempel tog han upp hur Stenevi skulle ha reagerat om någon kulturtant i en kommun kom på att en nazist ska läsa sagor för barn.

– Hade du inte gått in och styrt det då?

Armlängs avstånd

Annons

Liberalernas ledare Johan Pehrson pekade på att regeringspartierna och SD är överens om att armlängds avstånd ska råda mellan politiker och kulturen. Det höll Åkesson med om, men menade att det finns gränser.

Pehrson undrade varför Åkesson blir så nervös av dragqueens och vad han är rädd ska kunna hända.

– Jag blir inte ett dugg nervös. Dragqueens och sådant kan vara jätteunderhållande men det är ju för vuxna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons