Annons
Nyheter

Krogarna skålar – men personalbrist kan förvärras

En glädjens dag för krog- och hotellbranschen. Men det dröjer länge innan normalt läge gäller och nu börjar jakten på personal.
Coronaviruset • Publicerad 7 september 2021
Debasers vd Annelie Telford ser fram emot att få öppna nattklubbar och att hålla konserter utan sittande publik.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Oerhört glädjande. Det här har enorm betydelse, säger Jonas Siljhammar, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita om beskedet att restriktionerna tas bort helt för en sårad bransch.

Även att rekommendationen för distansarbete tas bort har stor betydelse. Då besöker fler lunchrestaurangen och fler tar en sväng förbi krogen efter jobbet.

Annons

– Sammantaget är det oerhört betydelsefullt, säger han.

För konferensanläggningar och hotell väntar också ett uppsving när fler vågar mötas igen. Att företag och arbetsplatser skulle ha vant sig av med sånt, tror inte Jonas Siljhammar.

– Jag tror absolut att det finns ett uppdämt behov av fysiska möten.

Dansgolven öppnar

Visst har en hel del redan hittat tillbaka till restaurangerna igen, men sittytan har varit begränsad, även öppettiderna. Nu försvinner de restriktionerna helt. Nattklubbar kan öppna dansgolven och konsertarrangörer slipper sittande publik.

– Underbara nyheter, att vi äntligen får öppna upp och att även serveringsställen togs med fullt ut, säger Annelie Telford, vd på Debaser i Stockholm.

Debaser har likt många andra tagit höjd för lättade restriktioner i slutet av september.

– Vi har många liveakter planerade som vi tidigare inte vetat med säkerhet om det gått att genomföra. Nu kan också våra barer och nattklubbar öppna som vanligt, säger Annelie Telford.

Brist på personal

Serveringsställen har länge kämpat med strikta restriktioner mot trängsel, samtidigt som det varit tillåtet att boka fullsatta tåg, poängterar hon.

– Jag tycker det har varit för hårt tryck på just serveringsställen allt för länge. Men nu fokar vi framåt. Vi ser fram emot vår variant av det glada 20-talet. Det kommer att bli bananasroligt.

Men det dröjer innan allt är tillbaka till normalnivåer, till vad som gällde innan pandemin slog sönder hela branscher.

Annons

– Nu blir den stora utmaningen att hitta personal, det var tufft redan i somras, säger Siljhammar.

Det kan handla om tiotusentals anställda som skulle behöva komma tillbaka – personer som blev uppsagda i krisen och som i många fall försvunnit till andra branscher.

– Det är långt tills dess, säger Jonas Siljhammar.

Glädjande besked för eventarrangörerna

För eventbranschen är detta ett glädjande besked, enligt Micael Bindefeld, vd och grundare av PR-och eventbyrån med samma namn.

– Jag och mina medarbetare har haft örat mot marken och fingret i luften i drygt ett och ett halvt år och försökt göra det bästa av situationen.

Micael Bindefeld säger att de är redo att börja arrangera events direkt nu när restriktionerna har lättats, och har ett stort arrangemang som de tänker försöka flytta till dagen då restriktionerna tas bort eller efter.

– Det har varit väldigt svårt dels att planera med inkommande events och dels så har vi behövt skjuta fram events under drygt ett och ett halvt år, så detta känns otroligt skönt och efterlängtat. Men vaccinationsmässigt har vi en bit kvar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons