Annons
Nyheter

Krypterade appar gav nära 2 000 fängelseår

Brott • Publicerad 5 maj 2022
Den information som polisen fått fram ur krypterade appar har lett till nära 2|000 år i fängelse. Arkivbild
Den information som polisen fått fram ur krypterade appar har lett till nära 2|000 år i fängelse. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Den information som polisen fått fram ur krypterade appar som Encrochat, Sky och Anom har hittills lett till att misstänkta kunnat dömas till totalt nära 2 000 år i fängelse, skriver polisen.

Enligt Nationella operativa avdelningen kan 128 domar härledas till information som polisen kunnat få fram ur krypterade appar. Dessa domar har i sin tur lett till sammanlagt 1 927 år i fängelse för de dömda.

"Tillgången till kriminellas kommunikation i krypterade appar har inneburit att ett stort antal ledande personer inom den organiserade brottsligheten har frihetsberövats och sitter i fängelse. Vår internationella samverkan och ny teknik är betydande i vårt arbete med att komma åt grovt kriminella", säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons